Exporttilalom: felrobban a dühtől az Nvidia-főnök

2023. május 27. 17:53

Jensen Huang az amerikai exporttilalomra akadt ki, mondván: Kínából nincs másik, és ha elveszítik a piacát, azzal az USA saját magának árt a legjobban.

2023. május 27. 17:53
null
Révész Béla

A csúcstechnológiás félvezetők körüli tilalmi szabályozások valóban meghökkentő szintre emelték a hidegháborús hangulatot. Az Egyesült Államok tavaly szeptemberben jelentette be a legújabb technológiájú chipek Kínába irányuló kereskedelmi tilalmát, amelyhez nem sokkal később Japán és Hollandia is csatlakozott. A válasz a múlt héten érkezett, amikor Kína – egy vizsgálati folyamatot követően – importtilalmat vezetett be az amerikai Micron chipgyártó termékeire. Az amerikai Nvidia vezetője, Jensen Huang a napokban dühösen fakadt ki az USA és Kína között zajló chipháborút értékelve. 

Kínából nincs másik

Huang haragja érthető: az Nvidia a világ legértékesebb félvezetőgyártó cége, így teljesen hihető, amikor arról panaszkodik, hogy az exporttilalom óriási károkat okoz az amerikai technológiai iparnak.

A vállalat vezetője úgy fogalmazott: a Biden-féle tilalom célja a kínai csúcstechnológiai folyamatok lassítása lett volna, ám a döntés több szinten is kontraproduktív. Egyfelől Peking máris belekezdett a csúcsfinanszírozású fejlesztésbe a saját chipgyártásában (vagyis „ha nem tudja megvenni, csinál magának”), másrészt megköti az amerikai gyártók kezét, hogy a globális chipkereskedelem legnagyobb piacát ne használják. 

Az igazgató arra kéri az amerikai törvényhozókat, hogy vizsgálják felül elhibázott döntésüket, és legyenek nagyon óvatosak a jövőben a Kína elleni tilalmi rendelkezések meghozatalakor. Nincs B-terv, ha megfosztanak bennünket a pekingi piactól, „Kínából nincs másik, Kína csak egy van” – mondta.

Értelmetlenné váló támogatások 

Huang azt is kifejtette: nagyon jól hangzik a Biden-kabinet által kidolgozott és életbe léptetett 52 milliárd dolláros finanszírozási csomag, amellyel az USA chipgyártását akarják fellendíteni a gyárépítések ösztönzésével, csak éppen semmi értelme, ha a világ legnagyobb piacát kizárják az exportterületekről. „Ha a kínai piac elveszítése miatt az amerikai iparnak egyharmaddal kevesebb kapacitás is elegendő, akkor egyáltalán nincsen szükség új gyárakra. Térdig gázolhatunk az új üzemekben, attól még nem tudunk több chipet eladni” – mondta.

Jelen pillanatban az Nvidia a lehető legabszurdabb megoldást alkalmazza, hogy – ha veszteséggel is – elérje a kínai piacot. Miután az exporttilalom a legújabb és legfejlettebb chipekre vonatkozik,

a vállalat szó szerint arra a szintre butítja le a saját termékeit, amely még megfelel a korlátozó amerikai szabályoknak. 

A vállalat (egyébként tajvani-amerikai) főnöke egy esetleges USA–Kína konfliktusban nem a tajvani Nvidia-üzemeket féltené, hanem a pekingi lehetőségek elillanását. Mint mondta: bár minden elemző attól tart, hogy egy fegyveres konfliktus az ellátási láncok súlyos zavarához vagy összeomlásához vezetne a tajvani chipgyártásban beálló szünet miatt, valójában nem az lenne a fő probléma. „Chipeket Tajvanon kívül is tudunk gyártani. A kínai piac azonban semmivel nem helyettesíthető” – fogalmazott.

Fotó: Jensen Huang, az NVidia elnök-vezérigazgatója.
(MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. május 30. 04:07
"Ez nem ez Magyarország méretű feladvány." Persze, ha telekuruttyolja egy varangy a médiát, hogy chip középhatalom leszünk két éven belül és az európai igények 40%-t fogjuk itthon termelni.
Mátyás01
2023. május 28. 16:59
Hol van ilyenkor a szabadpiac? Az USA csak úgy szankcionálhatja egyes országok termékeit? Akkor mi is az Ukrán búzát.
Brandon the great Negro
2023. május 28. 10:50
Érdemes elgondolkodni azon, hogy Barack Obama nem véletlen nem volt hajlandó támogatni a volt alelnökét Bident. Túl jól ismeri, túl sokat tud róla.
nuknuk
2023. május 28. 00:32
Az USA megsértődött, mert a kínaiak fejlesztenek is. Holott az USA mindent Európából lopott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!