Rendkívüli!

Breaking: meglőtték Robert Ficót

Kemény igazság: az amerikai fegyversegély nagyobb része csak évek múlva kerülhet Kijevhez

2024. április 29. 08:10

Az elemzők és a katonai szakértők nem optimisták Kijev kilátásaival kapcsolatban. Lehet hogy túl későn érkezik az amerikai segélycsomag.

2024. április 29. 08:10
Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense

Nyitókép: Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency via Getty Images

Ahogy lapunk korábban megírta, az amerikai szenátus elfogadta a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, amelyből mintegy 61 milliárdot fog Ukrajna megkapni, katonai segély formájában. A Kongresszus döntését azonban „óvatos optimizmussal” érdemes kezelni a háború kimenetele szempontjából, ugyanis a támogatás nagyobb részének folyósítása akár évekig is elhúzódhat – írta meg a Infostart.

Emellett az ukrán hatóságok és egyes katonai elemzők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai katonai segély érdemben javítja majd Kijev helyzetét a frontvonalon. Ugyanis az orosz hadigépezet nem volt tétlen az utóbbi hónapokban. Sőt, fokozták a támadásaikat az 1000 kilométeres front mentén, Avgyijivka környékén pedig további falvakat foglaltak el. A szakértők szerint az oroszok egy nagyobb támadásra készülnek, még azelőtt, hogy Ukrajna feltölthetné készleteit.

Az amerikai katonai segély önmagában nem fogja legyőzni Oroszországot

– mondta Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter.

„Az amerikai segély egy évnyi időt ad nekünk és az Európai Uniónak” – összegezte véleményét a Frontelligence Insight nevű elemző műhely. Rob Lee, a Külpolitikai Kutatóintézet Eurázsia Programjának katonai elemzője és vezető kutatója szerint Oroszországnak „megmarad tűzérségi előnye, az új amerikai segély ellenére is”, bár nem lesz olyan nagy, mint korábban.

A segély továbbá nem ad választ a kijevi vezetés másik nagy dilemmájára: nincs elég bevethető ember.

„Az állomány létszáma lesz a fő tényező, ami meghatározza, hogyan alakul a háború 2025-ben” – mondta Rob Lee. 

Zelenszkij elnök ugyan aláírta a mozgósítási korhatárt 25 évre csökkentő törvényt, a jelentések szerint nem sokan akarnak bevonulni. Azt, hogy milyen az ukrán bevonulási hajlandóság, a közelmúltban történt szürreális eset is remekül példázza. Az ukrán szolgálatok egy videót tettek közzé, amelyen látható, hogy egy férfi egy gumimatracon próbált átkelni a Dnyeper folyón Moldovába, hogy ki tudjon bújni a sorozás alól. A férfit elfogták az ukrán hatóságok, jó eséllyel börtön vár rá.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelentről készült videót itt tekintheti meg: 

A lap szerint az első közben a beígért hadisegély légvédelmi eszközökből és vállról indítható rakétákból állhat majd, amelyek az infrastruktúrát a távolból támadó orosz bombázók és a front közelében repkedő harci gépek ellen lehet majd bevetni. Ugyanakkor a segélycsomag nagyobb részére jó eséllyel még éveket kell majd várnia az ukránoknak.

A lap szerint ennek az az oka, hogy a pénzt az úgynevezett Ukrajna Biztonsági Segélyezése Kezdeményezés nevű program kezeli, amelyben a Pentagon új fegyverek legyártására ad megrendeléseket amerikai cégeknek, és nem a létező készletekből küld.

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. április 29. 14:10
Halottnak a csók... (olyan mint a hullának a beöntés..)
Bitrex®
2024. április 29. 09:50
Dnyeper folyón Moldovába? Dnyeszter lesz az! Földrajzból felmentettek is írhatnak cikket a Mandinernél?
pandalala
2024. április 29. 09:48
hát, ja
remi
2024. április 29. 09:39
"Biden aláírására várnak." A hugyosjózsi már szerdán aláírta. Valószínű, hogy a nyugati szomszédoknál már feldeponált készletből kaptak pár dolgot, pl. az eddig kilőtt ~120-130 db bredli helyett újakat, a szintén kilőtt strykerek helyett újakat, MANPADS fegyvereket (bár a hírek szerint ezekből aligha volt feldeponálva, óriási készlethiány van mindenütt a fejlettnyugaton belőlük) kézi pct. fegyvereket (bár ezekből is készlethiány van mindenütt) és valamennyi lőszert, nem mintha lőszerből nem lenne készlethiány mindenütt. A cikk tartalmával ellentétben patriot rakétákat és launchereket és/vagy egyéb nagy hatósugarú és/vagy ballisztikus rakéták elleni eszközöket meg az első csomag nem tartalmaz, a 2. (a 6 milliárdos) meg erősen feltételes módban, jövőbeli gyártásból. Ettől még a hoholok temérdek fegyvert kaptak csak az idén is már, pl. mürkülisztán 3,5 milliárd ajrónyi fegyvert "exportált" hoholisztánba január 1 óta, hamarosan kapnak ~50 db F-16-ot jajrópaji pénzből, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!