Nincsen szakmunkás: a TSMC elhalasztja amerikai csipgyárának indítását

2023. augusztus 01. 13:08

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. bejelentette, hogy 2025-re tolja ki a tömegtermelés megkezdését arizonai üzemében, mivel hiány van szakképzett munkásokból és technikusokból, akik kellenének a berendezések létesítménybe való áthelyezéséhez.

2023. augusztus 01. 13:08
TSMC
Matus Tibor
Matus Tibor

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

A világ legnagyobb csipgyártója több mint 20 év óta az első fejlett csipgyártó létesítményt hozná létre az Egyesült Államokban. Mark Liu, a TSMC elnöke elmondta, hogy a legfejlettebb berendezések telepítésének szakaszába lép az üzem. Az arizonai gyár építése 2021 közepén kezdődött, a tömegtermelést korábban a jövő év végére ütemezték.

„Néhány kihívásba ütközünk, mivel nincs elegendő szakképzett munkaerő, akinek megvan a félvezetőgyártásra alkalmas létesítményben a berendezések telepítéséhez szükséges speciális szakértelme” – mondta el Liu. Hozzátette, hogy a TSMC tapasztalt technikusokat küld Tajvanról, hogy pótolja a késedelmeket és a képzett helyi munkaerő hiányát.

Arra számítunk, hogy az N4-es folyamattechnológia gyártási ütemtervét kitoljuk 2025-ig”

– mondta az elnök, utalva a 4 nanométeres csipgyártási technológiára.

A TSMC-t, amely olyan globális csipfejlesztőket szolgál ki, mint az Apple, a Qualcomm és az Nvidia, a szélesebb technológiai iparág barométerének tekintik. Pár napja a vállalat ismét lefelé módosította egész éves kilátásait, a lassú kínai fellendülésre és az elhúzódó makrogazdasági bizonytalanságokra hivatkozva. Most 10 százalékos bevételesésre számít 2022-től. Áprilisban az éves bevételi célt enyhe növekedésről „alacsony-közepes egy számjegyű százalékos” csökkenésre változtatta.

A csipgyártó arról is beszámolt, hogy 2019 óta először mérséklődött a negyedéves nettó profitja a fogyasztói elektronikai piac visszaesése miatt.

Az április–júniusi negyedév bevétele közel 481 milliárd új tajvani dollár (15,68 milliárd amerikai dollár) volt, ami öt negyedév óta a legalacsonyabb, és mintegy 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A nettó nyereség közel 182 milliárd új tajvani dollár volt, ami pedig 23,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

„Minden a makrogazdaságról szól. Valójában a magasabb infláció és a kamatlábak emelése a világ minden régiójában, minden piaci szegmensben hatással van a keresletre. ... Kína gazdasági fellendülése is lassabb, mint amire számítottunk – mondta C. C. Wei, a TSMC vezérigazgatója. – Bár a közelmúltban megfigyeltük a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kereslet növekedését, ez nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az üzletágunk általános ciklikusságát.”

A TSMC közölte, hogy az idei évre tervezett tőkekiadások 32 és 36 milliárd dollár között maradnak, de elmondásuk szerint azok inkább a tartomány alsó vége körül fognak mozogni. A tavalyi tőkeberuházás 36,2 milliárd dollár volt.

A fogyasztói elektronika elhúzódó visszaesése ellenére a TSMC továbbra is profitál a generatív mesterséges intelligencia fellendüléséből, amelyet a ChatGPT, az MI-alapú chatbot vezet. Az MI-számítástechnikához az Nvidia és az Advanced Micro Devices (AMD) által gyártott nagy teljesítményű grafikus processzorokra van szükség, amelyek mindketten a TSMC kulcsfontosságú ügyfelei.

A TSMC az egyedüli gyártója az AMD nagy teljesítményű számításokhoz és nagy felhőalapú számítástechnikához szánt MI300 platformjának – az Nvidia H100-asára adott válaszának. Úgy vélik, hogy a következő három-négy évben az AMD számára megcélozható piac meghaladhatja a 150 milliárd dollárt.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang azt is elmondta, hogy a TSMC marad a vállalat kizárólagos beszállítója a H100 processzorhoz a technológiai akadályok és a tajvani csipgyártóval való szoros partnerség miatt.

Mark Li, a Bernstein Research elemzője egy kutatási jegyzetben azt mondta, hogy a TSMC a jelenlegi negyedévben az iPhone-processzorok megrendeléseiből profitálhat, és 2023 utolsó negyedévében még egyértelműbb keresletet kell látnia a MI-hez kapcsolódóan, ugyanis kell hozzá közel hat hónap, amíg a beérkezett megrendelésekből bevételek lesznek.

Web: makronom.eu

(Forrás: Asia Nikkei)

Címlapfotó: shutterstock

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2023. augusztus 01. 13:56
Nemrégen jártam ott. A gyárkomplexus még elég messze van a késztöl, és valoban egy elég szerencsétlen hely erre Arizona. Az országban a lakosság jelentös része un Snowbird, azaz csak télen vannak jelen. Nyáron meg visszaköltöznek északabbra fekvö ingatlanjaikba. Amikor ott voltam, is közel 50 fok meleg volt, amikor az autoval sem igen lehet közlekedni, mert egy esetleges dugoban, biztos beáll egy galiba. A lakosság jelentös része nyugdijas, Akik azert költöztek oda, hogy megéljenek a nyugdijukbol és sporoljanak a téllel járo költségeken. Felfoghatatlan, hogy ezek mind ismert tények voltak és mégis oda visznek egy ilyen hatalmas gyárkomplexust. Majd lesz egy ujabb amerikai ghost town.
B_kanya
2023. augusztus 01. 13:54
Na igen, ez egyrészt egy legitim, valós akadály is lehet, meg egy finom beintés Tajvanról, hogy a sajátjukkal verjék a kínai csalánt, ők a maguk részéről nem akarják erővel elfoglalni a szakadár kontinentális részt :)
letsgobrandon-2
2023. augusztus 01. 13:11
mivel nincs elegendő szakképzett munkaerő... hahahaha ... mindíg tudtam , hogy az USA a bunkók hazája
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!