Politico: Sarkozy stílusában számolna le a „szélsőjobbal” a francia kormányfő

2024. április 23. 16:32

Rend, erő, becsület, Gabriel Attal.

2024. április 23. 16:32

Nyitókép: Hans Lucas/AFP

A francia kormány azt akarja elérni, hogy a tinédzserek ne hulljanak ki az iskolából, mert akkor a bűnözés felé fordulnak. Gabriel Attal miniszterelnök nemrég egy sor intézkedést jelentett be, amelyek célja a fiatalkori bűnözés megelőzése. A hivatali idejének 100. napján tett megjegyzéseiben Attal rálicitált a Nicolas Sarkozy volt francia elnök által képviselt közvetlenebb politikai stílusra, és megpróbált erőt mutatni a hagyományosan a szélsőjobboldalhoz kötődő témákban.

Gabriel Attal visszatér azokhoz a témákhoz, amelyek a francia politikában való ugrásszerű felemelkedéséhez vezettek, a törvény és a rend embereként és a francia szekularizmus elkötelezett védelmezőjeként mutatva be magát.

Mindez nem véletlen, hiszen Emmanuel Macron elnök Renaissance nevű pártlistája nehezen tudja mozgósítani a szavazókat a bő egy hónap múlva tartandó európai választásokra. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg több mint 10 százalékponttal marad le a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás mögött, és a harmadik helyre csúszhat, mivel a szocialisták által támogatott, Raphaël Glucksmann vezette balközép jelöltek egyre nagyobb lendületet vesznek.

„Nemzetként szembe kell néznünk a valósággal” – mondta Attal, felvázolva azokat a kihívásokat, amelyek szerinte a francia fiatalok egy részét tévútra viszik, 

beleértve a közösségi média negatív hatását és a nem megfelelő szülői magatartást. Felhívta a figyelmet az iskolákba történő „iszlamista beszivárgásra”, és hangsúlyozta, hogy továbbra is szilárdan ki kell állni a szekularizmus mellett.

A francia miniszterelnök egy későbbi tévéinterjúban tovább ment, és azt állította, hogy az ország több iskolájában „a saría törvényeit” tanítják. Attal azzal szerzett hírnevet a francia politikában, hogy nem sokkal azután, hogy Macron tavaly oktatási miniszterré nevezte ki, betiltotta az iskolákban az abayát, a muszlim nők egy része által hagyományosan viselt hosszú köntöst.

Politikai ígéretei között szerepel, hogy a középiskolások reggel 8-tól este 6-ig az iskolában maradjanak, hogy távol tartsa őket az utcáktól; a vallási indítékot súlyosbító tényezővé tegye a testi sértéses ügyekben; és „vitát kezdeményez” arról, hogy a 16 éves és idősebb tinédzserek azonnal bíróság elé álljanak, ha tetten érik őket – ez a jogi eljárás eddig a felnőttek számára volt fenntartva.

Attalt, aki 35 évével a modern Franciaország legfiatalabb miniszterelnöke, azért nevezték ki, hogy felélénkítse Macron második elnöki ciklusát, miután a nyugdíjreform és az azt követő migrációs törvényjavaslat miatt heves tiltakozások törtek ki. 

Attal hivatalba lépése óta megduplázta a jobboldali beszédtémákat, mivel a szélsőjobboldal a közelgő európai választásokon jelentős győzelemre számíthat. A kormány gazdasági hitelességét megkérdőjelező és a kormány soraiban feszültségeket keltő, egyre súlyosbodó államháztartási hiány miatt azonban a miniszterelnöknek nehéz küzdelemmel kell szembenéznie. Attal gyakorlatias megközelítést választott a kommunikáció terén, és egyre több közvetlen kapcsolatot tart a választókkal, valamint részt vesz a nemzetgyűlésben egy új kérdés-válasz formátumban, ahol közvetlenül válaszol a képviselők kérdéseire, ahelyett, hogy ezt más miniszterek tennék meg – írta meg a Politico.
 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­á­n­­y­­­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Bp1964
2024. április 23. 17:55
A francia Macron-oldali “elit” teljes egészében a globalista bűnbanda része. Attal, a miniszterelnök, egy Davosban kinevezett “young leader”, a volt férje (!!!) Séjourné most a külügyminiszter. A pénzügyminiszterük, Bruno Le Maire az EU szankciók egyik megtervezője, szabadidejében pornóregényeket ír. Közismert, hogy Macron inyenc a fiatal, izmos fekete húsra. Egy telefosott pöcegödörnek jobb az illata, mint a Macronnak és bandájának.
templar62
2024. április 23. 17:53
EBURAFAKO ÁGYŐ PUNIJÓ
Kristály
2024. április 23. 17:48
Ezek termesztik a buzikat mint a paradicsomot és szüretelik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!