Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell küldeniük az európaiaknak az ukrán háborús zónába

2024. május 02. 15:09

Ha ma nem vállalunk katonai konfliktust az oroszokkal, akkor az oroszok megtámadhatják a lengyeleket, litvánokat, másokat is – jelentette ki Emmanuel Macron.

2024. május 02. 15:09
FRANCE - POLITICS - ELYSEE PALACE - FRENCH PRESIDENT MEETS PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF NIGER - FEBRUARY 16 2023

Fotó: Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

 

Nagyszabású interjúban vázolta fel világpolitikával és Európával kapcsolatos nézeteit Emmanuel Macron. A The Economist által közölt beszélgetésben szó esett az ukrajnai háborúról, Oroszország szerepéről, Európa állapotáról és a világ előtt álló legnagyobb aktuális kihívásokról is.

Háború, háború, háború

Emmanuel Macron Paul Valery első világháború utáni szavait idézve figyelmeztetett: ma már tudjuk, a civilizációnk meghalhat. A francia elnök elmondta: Európa nem a legbiztonságosabb régió a világban, mégse fordított kellő erőforrásokat a védelemre és biztonságra, és így egy veszélyesebb helyzetben találta mostanra magát. Emellett Európának gazdasági és technológiai kihívásokkal kell megküzdenie.

Macron szerint Európának újra fel kell építenie szuverenitását, stratégiai autonómiáját, függetlenségét, a nyersanyagok kitermelésétől az energiapolitikáig. Emellett a demokráciák válságával is szembe kell néznie Európának, ami kapcsán bomlasztó erők ronthatják a belső kohéziót.

Macron az interjúban újra megerősítette februári nyilatkozatát, hogy Európának be kell szállnia az ukrán-orosz háborúba, 

„abszolút” fenntartja tézisét, miszerint szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak a háborús zónába.

Mert, ha ma nem vállalunk katonai konfliktust az oroszokkal – így Macron –, akkor az oroszok megtámadhatják a lengyeleket, litvánokat, másokat is. Macron ezért ébresztőt akar fújni a partnereinek.

Az interjúban a Kínával való pragmatikus kapcsolat fontosságát is hangsúlyozta a francia elnök. Macron szerint mostanáig néha túl sok dogmatizmust vittek bele a nemzetközi kapcsolatokba, és épp ezért most 

üdvözölni akarja Hszi elnököt, hogy bevonják Kínát a legfontosabb globális ügyekben való részvételbe,

a kölcsönösség elvén alapuló gazdasági kapcsolatokba.

Macron arról is beszél: 2017-ben, hatalomra kerülésekor és ma is optimista, de a világ „egy sötétebb hellyé vált” azóta, gondolva a Covid-járványra vagy az ukrajnai háborúra, a kínai-amerikai feszültségekre, a közel-keleti konfliktusra. 

Öregedtem, de nem veszítettem el a lelkesedésemet vagy a vasakaratomat”

– fogalmazott az interjúban a francia elnök.

Emmanuel Macron végül arról beszél: optimista maradt, mert látja, hogy az európaiak végül mindig mozgásba tudják hozni Európát, és az európaiak a jövőben is magukra tudják vállalni a világ súlyát, ha ambiciózusabbak lesznek, mint mások.
 

 

Összesen 361 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2024. május 06. 11:07
Állítsa már le ezt a buzi csigaevő barmot valaki! Kúrogassa a transznő pasiját, ne az orosz medvét. Az egyszer csak megunja és ideszarik nekünk a küszöbre, mi meg szagolhatjuk. Napóleon is megszopta, pedig Kutuzovnak nem volt atomrakétája, de Putyinnak van! Nagyságrenddel több, mint ennek a pattogó kis francia bohócnak.
Saksafar
2024. május 03. 17:44
Segghülye Macronka, tudom hogy az amcsi parancsot végre akarod hajtani, de én és még sokan mások élni szeretnénk, nem is beszélve a gyerekeink jövőjéről. Menj el egy lakatlan szigetre és robbantsd fel magadat egy atombombával. Utána majd meséld el milyen volt.
masikhozzaszolo
2024. május 03. 16:09
A franciák hol is harcoltak? Ugye elsősorban az angolokkal. Aztán a spanyolokkal, hollandokkal, németekkel, oroszokkal, egész Európával (Napóleon), Indokínában, Amerikában, délen-északon (Kanada, Guyana), Afrikában. Ezt az attitűdöt láthatjuk az angoloknál, spanyoloknál, oroszoknál, németeknél. Ja, ha ezeknek lehet, akkor Donbasz megtámadása nem ugyanolyan, mint Vietnam, és más francia elfoglalás, aggresszió? Ja, de igen!
pityu76
2024. május 03. 11:54
Menjen ez a tetü Micron és vigye a migráns hordájat... Annyira háborút akar szítani.. remélem az Ő családja lesz az első áldozat, aztán majd elgondolkodik, hol rontotta el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!