Súlyosbodik a humanitárius helyzet Gázában: Biden légi úton juttatná célba a segélyeket

2024. március 02. 17:56

A Világélelmezési Program ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a terület északi részén nagyjából minden hatodik 2 év alatti gyermek szenved akut alultápláltságtól.

2024. március 02. 17:56
null

Egyre drámaibb a humanitárius helyzet Gázában, erre abból következtethetünk, hogy a Neokhon minapi cikkéből kiderült, hogy az amerikai adminisztráció már azt a lehetőséget is számításba vette, hogy a közeljövőben repülőgépekről dobjanak le segélyszállítmányokat a civil lakosságnak. „A Fehér Ház vizsgálja annak lehetőségét, hogy amerikai katonai repülőgépekről légi úton juttassanak segélyt Gázába, mivel a szárazföldi szállítás egyre nehezebbé válik” – mondta négy amerikai tisztviselő szerdán a portál cikke szerint.

 Észak-Gáza viseli a konfliktus oroszlánrészét

A témában a Politico tartalmas cikket készített, amelyben részletesen bemutatta, hogy jelenleg milyen humanitárius helyzet uralkodik a háborús övezetben. A cikkből kiderült, hogy a lakosok a törmelék- és szeméthalmok alatt is táplálék után kutatnak, de nem is saját maguknak, hanem kisgyermekeiknek. A cikk kiemelte, hogy 

hatalmas káoszt okozott az az izraeli támadás, amelybe 115 olyan palesztin halt bele, akik egy segélykonvojból próbáltak volna ellátmányt szerezni. 

A humanitárius helyzet súlyosságára többen is próbálták felhívni a figyelmet, a nemzetközi segélyszervezetek tisztviselői azt mondják, hogy katasztrofális éhezéssel szembesültek. A cikkben kiemelték, hogy Észak-Gáza viseli a konfliktus oroszlánrészét, amely akkor kezdődött, amikor a Hamász október 7-én támadást indított Dél-Izrael ellen, megölve 1,200 embert, főleg civileket, és körülbelül 250 túszt ejtve.

A Politico azt is megírta, hogy Izrael légi, tengeri és szárazföldi offenzívája a sűrűn lakott terület nagy részét romhalmazzá tette. Emlékeztetettek, hogy a hadsereg azt mondta a palesztinoknak, hogy költözzenek délre, azonban a jelenlegi információk szerint 300 000 ember valószínűleg ott maradt. Ez pedig azt eredményezte, hogy 

a terület északi részén nagyjából minden hatodik 2 év alatti gyermek szenved akut alultápláltságtól

 – mondta Carl Skau, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatóhelyettese. 

Ez olyan kétségbeesést váltott ki az ott élő emberek körében, hogy túlterhelték a régióba élelmiszersegélyt szállító teherautókat, és megragadták, amit csak tudtak, mondta Skau, arra kényszerítve a Világélelmezési Programot, hogy függessze fel a segélyszállítmányokat északra.

„A polgári keretek közt megszokott rend összeomlása megakadályozza a segélyek biztonságos elosztását” – mondta, hozzátéve, hogy kötelező számukra a munkatársaik megvédése. A csütörtöki erőszakos cselekmények során több száz ember rohant meg egy körülbelül 30 teherautóból álló csoportot, amely hajnal előtt segélyszállítmányt szállított északra.

A palesztinok szerint a közelben lévő izraeli csapatok a tömegbe lőttek. Izrael ezzel szemben azt mondta, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le a tömeg felé, és 

ragaszkodtak ahhoz, hogy sok halottat eltapostak a lövöldözésben.

 A gázai kórházak orvosai és egy ENSZ-csapat, amely meglátogatta az ottani kórházat, azt mondta, hogy sok sebesültet lelőttek. Ahmed Abdel Karim, akit a Kamal Adwan Kórházban kezeltek lőtt sebekkel a lábán, elmondta, hogy két napot töltött a térségben a segélyszállítmányok érkezésére várva, mielőtt a csütörtöki konvoj megérkezett. „Mindenki megtámadta ezeket a teherautókat. Azonban a nagy tömeg miatt nem tudtam lisztet szerezni” – mondta. Hozzátette, hogy ezután az izraeli csapatok lőni kezdték őket.

Joe Biden is megszólalt

Elismerve a segélyek célba juttatásának nehézségét és az élelmiszer rendkívüli szükségességét, Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta, hogy az 

Egyesült Államok hamarosan megkezdi a segélyszállítmányok légi szállítását Gázába, 

és más módokat keres a szállítmányok bejuttatására, beleértve esetleg egy tengeri folyosó kialakítását is.

***

Nyitókép: MOHAMMED ABED / AFP

 

 

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­­­l­á­n­­y­o­k­­ ­­v­­á­­­r­n­­­a­k­­­ ­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
id. Horváth József
2024. március 03. 09:49
Töri lecke Orbán és Szijjártó Uraknak és kozumidiótáknak; 1. Lengyel szabadcsapatok megtámadták Németországot, ezért Hitler, "joga van megvédeni magát" lerohanta Lengyelországot! 2. A Tonkini öbölben Vietnám megtámadta az USA-t, mire az sz-rrá bombázta Vietnámot, hiszen "joga van megvédeni magát"! 3. Afgán hegyi pásztorok átnyergelve Boing-re lerombolták az ikertornyokat, .... Afganisztán, Irak, Szíria szétbombázva! Erős vagyok, ha a szomszédaimat időnként a középkorba bombázzák vissza! "joga van megvédeni magát"! 4. A Hamasz október 7-én, ... A barátság a béke miért nem járható út??? Jichak Rabin, az arabokhoz; „Mi, akárcsak ti, emberek vagyunk, akik házat építenek, fát ültetnek, és szeretni szeretnének. Együtt akarunk élni veletek, méltóságban, megértésben. Azt mondjuk nektek, elég! Imádkozzunk, hogy eljöjjön az a nap, amikor mindannyian azt mondjuk, búcsúzunk a fegyverektől.”
Tasi János
2024. március 03. 07:30
A propagandaköltségekből adják a segélyt, ami szinte semmi ahhoz a 14.000.000.000 tizennégy MILLIÁRD dollárhoz képest, amit egy falu földterületeivel összemérhető nagyságú város feldúlására és a lakossága kiirtására adtak a cionáciknak! A propagandagépezet segítségével aztán ezt a "segélyt" úgy lehet bemutatni, mintha a patkányok a "jó" oldalon állnának...
Málaga21
2024. március 02. 20:29
bakács miért nem ott éhségsztrájkol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!