Az ön gépét és mobilját is érinti két súlyos biztonsági rés

2018. január 04. 14:35

Minden számítógépet és mobiltelefont érintő biztonsági résre akadtak, kijavítása az eszközök jelentős lassulásával fog járni.

2018. január 04. 14:35

Kiberbiztonsági szakértők szerdán két olyan biztonsági rés meglétét fedték fel, amelyek lehetővé teszik, hogy hekkerek érzékeny információkat tulajdonítsanak el szinte bármilyen korszerű számítástechnikai eszközről, amely az Intel, az AMD vagy az ARM processzorgyártó cégek csipjeit tartalmazza – írja az Index az MTI alapján.

A biztonsági rés Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója szerint „telefonokra, PC-kre, mindenre hatással lesz valahogy, de termékről termékre másképpen”.

És hogy miről is szól a két sebezhetőség? Az egyik hiba kifejezetten az Intel processzorgyártó chipjeit érinti. Ez a Meltdown nevű biztonsági rés az Intel áramköreiben található, és azt teszi lehetővé, hogy hekkerek a processzor memóriájában tárolt adatokhoz férjenek hozzá, ezáltal pedig jelszavakat lopjanak el a személyi számítógépekről.

A Spectre nevű második rés viszont nem csupán az Intel termékeket használó felhasználókat érinti: a hiba a másik processzorgyártó AMD, és az okostelefonokban megtalálható ARM processzorok áramköreit is sújthatja – ezzel a hekkerek rávehetik az amúgy hibátlan alkalmazásokat, hogy titkos információkat adjanak ki.

Az Intel és az ARM szerint nem konstrukciós hibáról beszélhetünk, és a probléma csupán egy rendszerfrissítéssel orvosolható lesz – úgy hírlik, a Microsoft és az Apple már el is készült a számítógépekhez szükséges javításokkal.

A Meltdown feltárásában résztvevő egyik kutató, Daniel Gruss az ügyről úgy nyilatkozott, az „valószínűleg a valaha talált egyik legsúlyosabb számítógépes hibája lehet”, a szoftverjavításokkal azonban útját lehet állni. A javítás sem old meg azonban mindent: lehetséges, hogy a biztonságos javítás érdekében komoly lassulásra kell számítani az érintett gépek esetében.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. január 04. 17:41
Talán csak nerm készülnek a világháborúra? Már minden gyanús! Ezzel a "frissítéssel" szándékosan lassítani fogják a komunikációt. Vajon miért? Jó lenne tudni a KB számát, hogy kivegyük a csomagból.
korona
2018. január 04. 17:38
30 százalékkal fogja LASSÍTANI ez a "frissítés" a PC-ket.
NeMá
2018. január 04. 15:09
Az Intel és az ARM szerint nem konstrukciós hibáról beszélhetünk! Persze, direkt van benne! "a probléma csupán egy rendszerfrissítéssel orvosolható lesz" Lófaszt, csak eldugják jobban :)
zolizolizoltan
2018. január 04. 15:01
Tudjuk, hogy vannak felderíthetetlen részek a chipekben. Alighanem a titkosszolgálatok keze is benne van, értelmetlen harc lett az abszolút adatbiztonság elérése szerintem. Meg kell elégednünk azzal, hogy legalább a bűnözik ne használhassák a chipek kiskapuit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!