Mindjárt nyaralunk! De milyen pályamatricát vegyek?

2023. június 28. 00:00

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes végiggondolni, milyen utazásokat tervezünk a következő hetekben, hónapokban…

2023. június 28. 00:00
null

A fizetős autópályákat, autóutakat csak érvényes és megfelelő autópálya-matrica birtokában lehet használni. Ha valaki megfeledkezik a matricavásárlásról, szabályosan a felhajtástól számítva 60 percen belül tudja pótolni a hiányosságot.

Milyen típusú matricákat lehet kapni?

A jelenleg elérhető legrövidebb időtartamra szóló e-matrica 10 napra érvényes. De váltható havi, vagy éppen éves vignetta is. Ezekkel az országos pályamatricákkal hazánk teljes díjköteles úthálózata használható az érvényességi időn belül. Elérhetőek továbbá a vármegyei matricák, amelyekkel egy adott vármegye fizetős gyorsforgalmi útjait lehet használni. Ezek a matricák éves érvényességűek.

A 10 napos autópálya-matrica a megadott kezdőnapon és további egymást követő 9 napon használható. A havi úthasználati jogosultság a kezdő naptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjának 24. órájáig, vagy a hónap utolsó napján 24 óráig érvényes. A kezdőnap lehet a vásárlás napja is, ez esetben a matrica a vásárlás időpontjától kezdve jogosít fel a díjköteles utak használatára. Az éves vignetta pedig a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napján éjfélig használható.

Jó, de melyiket válasszam?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre tudjuk a választ, végig kell gondolnunk, hogy hány utazást tervezünk a nyáron, és milyen útvonalakon szeretnénk közlekedni. Ha például többször megyünk ugyanoda pihenni júliusban és augusztusban, akkor érdemes lehet a vármegyei matricát választani. Ha egy hónapon belül utazunk például kétszer, akkor a legolcsóbb megoldás a havi vignetta lehet. Ugyanez a helyzet, ha például két hétre megyünk valahová nyaralni, és a visszaútra már nem lenne érvényes a 10 napos vignettánk: ilyenkor szintén inkább a havit célszerű választani.

Mire kell figyelni a vásárláskor?

A legfontosabb, amikor autópálya-matricát vásárolunk, hogy minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizzük a megadott adatokat:

  • a jármű rendszámát,
  • a felségjelzést,
  • a díjkategóriát,
  • a vignetta érvényességi idejét, és
  • vármegyei matrica esetén a vármegye nevét.

Milyen díjkategóriájú matricát kell vennem?

Ez a kérdés is sokszor felmerül, különösen nyáron, amikor jóval többen és többször használják a fizetős autópályákat, autóutakat. Fontos tudni, hogy a díjkategória helyes megállapításához egyszerre kell néznünk a forgalmi engedélyben a „J” (jármű kategóriája), az „F.1” (együttes tömeg) és az „S.1” (ülések száma vezetővel) mezőt.

Ha a jármű egy legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és a forgalmi engedélyében a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel, akkor biztosan D1 díjkategóriába tartozik.

Ha azonban ezen feltételek valamelyike nem teljesül, akkor a jármű jó eséllyel D2 díjkategóriába tartozik. Ezen paraméter pontos megállapításában segít a hazai útdíjrendszert működtető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. hivatalos honlapján, a nemzetiutdij.hu oldalon szereplő részletes táblázat.

A díjkategória-kérdés felmerül akkor is, ha lakókocsival, vagy lakóautóval indulunk útnak. Ebben is segítséget nyújt a NÚSZ Zrt. honlapja, ahol szintén bővebb tájékoztatás található a témában.

Az ésszerű választás: nemzetiutdij.hu!

Az e-matrica-vásárlás kapcsán számos érv szól a NÚSZ Zrt. saját hivatalos online értékesítési csatornája, a nemzetiutdij.hu oldal mellett:

  • a vásárláskor nem kell kényelmi díjat fizetni,
  • a jármű adatait csak egyszer, a regisztrációkor kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával a tévesztések esélye lényegében nullára csökken,
  • a vásárlások, így a pályamatricák adatai bármikor visszaellenőrizhetők,
  • lehet kérni külön e-mail értesítést a vignetta lejárta előtt, és
  • a vásárlást igazoló bizonylatot nem kell megőrizni a vignetta lejárta után 2 évig.

 

(X)

Fotó: NÚSZ 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!