Klopp keze alatt klasszissá érett, Slot rendszerében a világ legjobbjai közé emelkedhet Szoboszlai

2024. május 06. 05:27

A magyar klasszis kulcsszerepbe kerülhet, és támadóbb szerepkörben játszhat az új edző rendszerében a következő idényben.

2024. május 06. 05:27
LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 21: Dominik Szoboszlai of Liverpool during the Premier League match between Liverpool FC and Everton FC at Anfield on October 21, 2023 in Liverpool, England. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)/Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Pálfy Dániel Ábel

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Szoboszlai Dominik többször is őszintén beszélt arról, hogy Jürgen Klopp személyének mekkora szerepe volt abban, hogy Liverpoolba igazolt, ezért nyilván nem a legjobban érintette a német mester távozásáról szóló hír. A profi labdarúgás azonban ilyen, sosem lehet tudni, mi történik, és bár az angol bajnokságra pont nem ez a jellemző (Klopp kilenc évet töltött a Liverpool kispadján, Guardiola, nyolc éve vezeti a City-t, hogy Alex Fergusont és Arséne Wengert ne is említsük) az edzők jönnek-mennek. 

Szoboszlai Dominik szempontjából azonban lehet, hogy ez az egyik legjobb dolog, ami történhetett. 

Hiszen amennyiben igaz a hír, és tényleg Arne Slot lesz a Liverpool következő edzője, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya jövőre olyan szerepkörben játszhat, amiben igazán képes tündökölni. Persze a klub még be sem jelentette az új menedzsert, de már elemzések tucatjai jelentek meg arról, hogy vajon milyen focit játszik majd vezetésével a Liverpool, és ezekben rendre felbukkan Szoboszlai Dominik neve is.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy a OneFootball cikke is kiemeli, Arne Slot gyakran alkalmaz klasszikus tízes, azaz irányító pozícióban játékosokat. A holland tréner rendszerint a 4-2-3-1-es felállásban szereti játszatni a csapatát, ahol két középpályássort használ – a center mögött egy klasszikus tízessel vagy bizonyos esetekben pedig két feljebb tolt, támadóbb szellemű nyolcassal. 

Ebben a játékrendszerben az említett középpályások feladata, hogy egészen magasan nyomást helyezzenek az ellenfélre, akadályozva a labdabirtoklást, és a tizenhatoshoz érkezve gólokat szerezzenek, vagy gólhelyzeteket teremtsenek. 

Szoboszlai Dominik pedig ebben a legjobb. 

A Feyenoordnál töltött első idényében Slot tízese Guus Til volt, aki karrierje egyik legjobb szezonját játszotta ekkor, amelyben 21 gólt szerzett. A következő idényben Sebastian Szymanski töltötte be ezt a szerepet, 40 meccsen 10 gólt szerzett és 7 gólpassza volt. Jelenleg pedig Calvin Stengs az egyik játékosa erre a posztra, akit tavaly nyáron igazolt a Feyenoord, szinte biztosan Slot kérésére, hiszen az AZ Alkmaar utánpótlás csapatánál játékosa volt. 

Stengs az AZ-től a Ligue 1-be igazolt a Nice-hez, ahol 26 meccsen 1 gól és 1 gólpassz volt a mérlege, kölcsön is adták a belga bajnokságba. Ehhez képes a Feyenoordba visszatérve Slot keze alatt újjáéledt, és eddigi 40 meccsen 7 gól mellett 17 gólpassz fűződik a nevéhez, lejtmeneben került karrierjét pedig sikerült megmenteni. 

Látható tehát, hogy Slot rendszerében nagy szerepe van a támadó középpályásnak, és az ezen a poszton szereplő labdarúgói sok gólból veszik ki közvetlenül vagy közvetve a részüket.

Az említett játékosok persze nem érik el Szoboszlai Dominik szintjét, de ugyanazokon a posztokon mozognak otthonosan, így adja magát, hogy Slot az egyik kulcsposzton őt alkalmazza majd. 

Szoboszlai Dominik eddigi klubjaiban többféle szerepkört is betöltött, játszott szélsőt, támadó középpályást, Kloppnál pedig leginkább a nyolcas poszt volt az övé, ahol szintén megállta a helyét, de egyértelmű, hogy inkább támadó pozíciókban érzi jól magát, és tud a legmagasabb szinten teljesíteni. Így van ez a magyar labdarúgó-válogatottban is, amelyet csapatkapitányként irányít, és ahol annak ellenére, hogy bizonyos helyzetekben védekeznie is kell, rengeteg gólt szerez 

A magyar válogatott csapatkapitánya 2023-ban a nemzeti együttes 18 góljából 12-ben játszott közvetlenül (4 gól) vagy közvetve (5 kulcspassz és 3 gólpassz) szerepet, idén pedig 3 gólunkból kettőt ő szerzett.

A válogatott és a holland bajnokság természetesen nem azonos a Premier League-vel, de Arne Slot vezetésével Szoboszlai lehetőséget kaphat, hogy egy olyan poszton szerepeljen, ahol sokkal többre képes, mint a Klopp által erőltetett 8-as pozícióban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel Julian Jenner, Arne Slot egykori edzőtársa (AZ) és korábbi csapattársa (Breda) is egyetért, és ezt a RousingtheKop nevű szurkolói portálnak adott interjújában részletezte is. „Szerintem még az eddiginél is jobban teljesít majd! Olyan edzője lesz, aki szereti a kreatív focit, és szeret az ellenfél térfelén játszani.” – fogalmazott. 

A 40 éves Jenner egyébként jól ismeri a magyar közeget, hiszen két idényt játszott a Ferencvárosban és pár mérkőzésen a DVTK csapatában is pályára lépett. Kiemelte, hogy Slot két védekező középpályása nagyobb szabadágot ad az előttük játszó játékmesternek, aki így minden kreativitását kiélheti a pályán, majd nem fukarkodott a magyar klasszis dicséretével sem. 

„Szoboszlai egy rendkívül kreatív labdarúgó. Már most is látszik, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányaként szinte mindent magára vállal. Gyakorlatilag mindent megcsinál egyedül. Gólokat szerez, gólhelyzeteket teremt, és vezeti a nemzeti együttest”.  Jenner úgy véli, 

Szoboszlai nagy szerepet játszik majd Slot csapatában. 

Amennyiben így folytatja, akkor valóban a világ legjobbjai közé emelkedhet a a következő idényben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­z­i n­­­i­­m­­f­­­o­m­á­n­­i­­á­­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
reepcze
2024. május 06. 12:52
Mandi-programozók! Bejelentkezve miért csak 3 kommentet látok a 68-ból? (További... gomb sehol!)
antallmiki
2024. május 06. 08:45
Szopó-Dóm a folyamatos kritikán aluli szerepléssel szépen lassan kirostálta magát a kezdőből. A sok agyhalott, aki szerelmes volt ebbe a szőrös majomba, még mindig nem érti, hogy a gyerek középszerű csupán, és nem több. Élete nagy szerencséje volt, hogy a poolba leszerződtették. A Mandiner szintjén leledző agyhalottak azt hitték, hogy az már valami és lelkesen szopták a faszát napi 5-6 semmiről sem szóló fizetett hirdetésben. Nem tudott élni a lehetőséggel, nem tudott kiemelkedőt alkotni. Hamarosan a pool vezetői kidobják a faszba. Ez van, ez az igazság még ha fáj is nektek. Bár nem fájna, ha reálisan látnátok a dolgokat és nem engednétek, hogy a bulvárszar-Mandinerben alkalmazott 40-60 IQ-s barmok formálják a ti véleményeteket.
Medici
2024. május 06. 08:19
Ábel a rengetegben. Csak ismételni tudom: Szoboszlai a magyar válogatottban jó, ugyanakkor a klubjában ezidáig erősen közepes teljesítményt nyújtott. Egy hivalkodó karóra gyűjteménytől egy sportágban sem lesz valaki klasszis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!