Szinte megállt az élelmiszerárak növekedése

2024. május 10. 11:04

Éves alapon már csupán egy százalékkal nőttek az élelmiszerárak a KSH friss adatai szerint – a múlt hónapban pedig az árak összességében csak 3,7 százalékkal emelkedtek. A havi adatok a bázishatások miatt hullámzóan alakulhatnak, de éves átlagban az idén 5 százalék alatt maradhat az infláció – értékeli a mai adatokat a Makronóm Intézet szakértője.

2024. május 10. 11:04
null

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Áprilisban az infláció az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult, éves alapon az árak 3,7 százalékkal nőttek, ezzel pedig sorban negyedik hónapja alakult a pénzromlási ütem a jegybanki toleranciasávon belül. 

Havi alapon az árak ezúttal 0,7 százalékkal emelkedtek. Ebben legnagyobb szerepe az üzemanyagáraknak volt: itt 3,5 százalékos drágulás következett be egy hónap alatt, amelyben legnagyobb részben a világpiaci kőolajárak megugrása játszott szerepet a közel-keleti konfliktus nyomán, míg kisebb részben az elmúlt hetek árcsökkentései és a szomszédos országok árai alapján a kereskedők magasabb profitmarzsa. 

Már alig nőttek az élelmiszerárak

Az élelmiszerek ára ezzel szemben csak kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, itt az idényáras élelmiszereket kell kiemelni, illetve a csokoládét és a kakaót, amelyeknél a kedvezőtlen időjárás miatt a globális kakaóárak elszabadulása játszott szerepet, miközben más alapvető termékek, mint a cukor, a tojás vagy a tejtermékek olcsóbbak lettek egy hónap alatt. Az élelmiszerárak éves is alapon is csupán 1 százalékkal nőttek, vagyis érdemben visszafogták az inflációt. 

A szolgáltatások drágulása is lassul

A szolgáltatások ára egy hónap alatt 1,3 százalékkal növekedett, ugyanakkor az éves áremelkedési ütemük ezzel együtt is tovább lassult, 9,5 százalékra. Vagyis az üzemanyagárak mellett még mindig a szolgáltatások húzzák felfelé az árakat. Itt ugyanakkor több esetben nem költségalapú árazást hajtanak végre a vállalatok, hanem a megelőző évi inflációt veszik alapul. Ez pedig így mérsékli az infláció lassulásának ütemét.  

Csak 2,5 százalékkal drágult a belföldi üdülés

Áprilisban elsősorban az üdülési szolgáltatások drágultak havi alapon, jellemzően a turisztikai szezon beindulásával ekkor áraznák át a szolgáltatók. Ugyanakkor ezzel együtt is a belföldi üdülés árai a KSH adatai alapján éves alapon csak 2,5 százalékkal nőttek. Ez kedvező előjel a belföldi turizmus várható alakulását illetően, ha figyelembe vesszük, hogy a külföldi üdülés ennél érdemben nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal drágult egy év alatt. 

Jól mutatja továbbá az infláció visszaszorulását, hogy az alapvető árfolyamatokat leíró, a feldolgozatlan élelmiszeráraktól, az üzemanyagárak és a szeszes italok, dohánytermékek árváltozásától megtisztított  

maginflációs mutató is tovább csökkent áprilisban, 4,1 százalékra. 

Kiemelendő emellett, hogy a termelői árak alapján sem látható árnyomás a gazdaságban. A szolgáltatások drágulási üteme is ha lassan, de fokozatosan mérséklődik, és ez így egyre kevéssé húzza majd felfelé a teljes fogyasztói kosár árváltozását. 

A következő hónapok ártrendjei

Az elkövetkező hónapok inflációs folyamatai kapcsán kedvező, hogy a kormányzati kérésre válaszul az üzemanyag-kereskedők csökkentették az áraikat, aminek a hatása a májusi inflációs adatokban lesz látható, illetve hogy a kőolaj világpiaci ára az izraeli–iráni konfliktus enyhülése nyomán a 90 dollár feletti szintekről a legutóbb március közepén tapasztalt 85 dollár alá mérséklődött.  

Ezzel együtt a következő hónapokban kismértékben gyorsulhat az áremelkedési ütem, ami mögött elsősorban a bázishatások játszanak szerepet. A tavaly több hónapban is tapasztalt havi alapú árcsökkenések kiesnek a bázisból, ami így az éves ráta emelkedését eredményezi, ahogy azt a nemzetközi trendek is mutatják. Ugyanakkor ennek mértéke várhatóan nem lesz jelentős, éves átlagban is 5 százalék alatt alakulhat az infláció.  

Várakozásaink szerint a jövő év elején kezdhet ismét mérséklődni a pénzromlás üteme, és 2025 nyarára érheti el a jegybank 3 százalékos célját.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 
 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­I­­­g­­a­­z­­­i n­­i­­­m­f­­­o­m­­­á­­­n­­i­­á­k­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
mreinstand-2
2024. május 10. 21:20
A bérek pedig már sokkal korábban megálltak. Óriási siker!
Osztap_Bender
2024. május 10. 19:14
Szinte megállt az élelmiszerárak növekedése Hol? A ksh büféjében, ugye?
files32
2024. május 10. 18:26
Csak szinte nem jó helyen állt meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!