Kiszivárgott hangfelvétel – a Kutyapárt a Momentumra mutogat, a párt tagadja a vádat

2024. május 09. 22:45

Kovács Gergely társelnök azt állítja 2021 óta rendbe tették az MKKP működését, és sosem dolgoztak fiktív számlákkal.

2024. május 09. 22:45

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A HVG szerdán arról írt, hogy két hangfelvétel jutott el hozzájuk még március végén. A mintegy hatórányi hanganyag abba nyújt betekintést, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) miként működött 2021-ben. A felvételeken 

belső viták is hallhatók, melyekben „kamuszámlákról”, hiányról, nem megfelelő dokumentáltságról is szó esik. 

Mint ismert, az MKKP súlyos büntetést kapott az Állami Számvevőszéktől, de ma azt állítják, hogy változott a működésük.

„Kicsit vegyük már ezt az egészet komolyan, jó?”

„Kérhetnék még itt valamit az elején? Az élő taggyűléseken elfogadott tény volt, hogy kicsit elpoénkodjuk a dolgot, és akkor volt olyan, aki végigtartózkodta az egész szavazást, már csak azért, mert olyan hangulata volt. Vagy nemmel szavazott akkor is, ha igennel akart volna, mert olyan hangulata volt. Most szeretném kérni, hogy kicsit vegyük már ezt az egészet komolyan, jó?” – idézte a lap azt a beszélgetésnek az elejét, amely a koronavírus miatt online, Zoomon zajlott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tagjai és munkatársai között 2021. április 28-án. 

A beszélgetést annak egyik résztvevője rögzítette, majd mintegy egy héttel később ugyancsak megtette ezt egy Zoom-meeting során. Ezek a hanganyagok kerültek kicsit több mint egy hónapja a HVG birtokába.

A lap ismertette, hogy a felvételek készültekor, 2021 tavaszán a Kutyapárt elnöksége és tagsága hol szűkebb, hol tágabb körben legalább öt alkalommal tárgyalt az előző évi pénzügyi jelentésekről. Ugyanis 

belső körben viszonylag gyorsan kiderült, hogy valamennyi pénzük hiányzik, és vannak olyan összegek, amikkel nem tudnak elszámolni.

Erről a felvételeken is beszélnek, az elhangzottakból pedig világossá válik az is, hogy nem mindenben működtek „szabályosan és profin” – hívta fel a figyelmet a HVG.

Mint írták, az április 28-án készült felvétel első húsz perce taggyűlésként kezdődött: a megjelentek személyi igazolványukat a webkamerájukon keresztül mutatták be, így igazolták magukat, majd a beszélgetést vezető Döme Zsuzsanna, a párt társelnöke napirendi pontokról számolt be, végül a napirendet szavazással fogadták el.

Hozzátették, hogy a résztvevők itt szembesültek az online szavazás nehézségeivel. Zoomon lehet szavazni, de anonim módon. Ezzel önmagában nem lenne probléma, hiszen a párttagság az elhangzottak alapján zártan szokott szavazni, a gondot az okozta, hogy 

a beszélgetésben nem csupán a párt tagjai vettek részt. 

Bekapcsolódtak ugyanis a párt jövőjét és pénzügyeit érintő kérdésekbe olyan emberek is, akiknek a tagságáról még nem döntöttek, azt pedig a Zoomon tartott anonim szavazásnál nem tudták kiszűrni, hogy a tagokon kívül szavazott-e más is.

Ezt is ajánljuk a témában

A pénzügyes mutatott rá: nem mindenben működtek törvényesen

A HVG összeállításából az is kiderült, hogy azon a 2021. áprilisi beszélgetésen, amelyről az egyik hangfelvétel kiszivárgott, a párt pénzügyi munkatársa éves jelentéseket tárt a tagság elé. Ott volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, valamint a pártalapítvány, a Savköpő Menyét Alapítvány, 2020-as évi pénzügyi beszámolója is. A pénzügyi munkatárs felsorolta a Kutyapárthoz köthető számlákat, ezekkel kapcsolatban pedig hosszan beszélt a tagoknak arról, hogy 

mik azok a pénzek, amelyekkel nem tudnak elszámolni.

Felsorolásában több olyan részlet is előkerült, amely arra utal, hogy a párt nem mindenben működött törvényesen. Állami támogatást ugyanis a pártok és azok alapítványai is kapnak, ezek között azonban elvileg nincs átjárás, a pártokat tilos a pártalapítvány pénzéből finanszírozni. 

A pénzügyi munkatárs ugyanakkor arról szólt, hogy „vagy az MKKP főszámláról, vagy sok esetben a Savköpőről vásároljuk a dolgokat, mert ugye,

 ha az a kényszerhelyzet, hogy a Savköpőnél több a pénz, akkor megpróbálunk onnan költeni, és a Kutyapártot kímélni ebből a szempontból”

– hangzott el.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, 2023 tavaszán épp a fentiek miatt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezen gyakorlat miatt 2023-ban, a 2020-as és 2021-es pénzügyi beszámolók vizsgálatakor 11,2 millió forintra büntette a Kutyapártot. Két ügyet emeltek ki: a párt nyári táborának finanszírozását, valamint irodájuk bérlésének kérdését. Végül a párt gyűjtésbe kezdett, a büntetés összege pedig egy nap alatt összejött.

A 2020-as nyári táborral az ÁSZ-nak az volt a gondja, hogy bár azt a Savköpő Menyét Alapítvány és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt közösen tartotta, a helyszínt a pártalapítvány bérelte, a tábor szervezéséért a pénzt viszont adminisztrációs okokból már a párt szedte be. A bevétel 1,6 millió forint volt, az erről szóló beszélgetés alapján pedig ezzel az összeggel több probléma is akadt.

A párt egyik tagja utóbbiról kijelentette:

Semmi nincsen dokumentálva, gyerekek!”.

A HVG szerint ez a helyzet azért állhatott elő, mert a tagság vagy előre, utalással, vagy helyben, készpénzzel fizethette ki a táboroztatás rá eső költségeit, de készpénzes volt a büfé, sőt, az ajándékbolt is. 

Az egyik tag itt meg is jegyezte, hogy „bizonylatolás nem történt sem a jegyeladásnál, sem a pólóeladásnál, úgyhogy én ezzel nem tudok mit kezdeni”.

A felvételek alapján kiderült, hogy az sem egyértelmű, hogy 

az említett 1,6 milliós bevételből mennyi volt készpénz. 

Az elhangzottak szerint a készpénz az egyik párttaghoz került, aki állítása szerint befizette azt a Savköpő Menyét Alapítvány számlájára. De nem az egészet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kamu- és elhagyott számlákról is szó esett

A lap a dokumentáció ismertetését azzal folytatta, hogy az áprilisi beszélgetés során az online jelenlévő tagok és a munkatársakat arról is tájékoztatta a pénzügyes, hogy „igen nagy pénztári hiány mutatkozik”. 

„A könyvelés szerint öt és fél milliós pénztárkészletünknek kellene lenni, ami nincs. És ebből, aminek meg kéne lenni készpénzben, az 2,4 millió, mert még van le nem könyvelt számlánk, (…) ezek az öt és fél millióból lejönnek. Ennek a 2,4 milliónak viszont nincs gazdája… Aminek meg kéne lennie, de nincs meg.”

A felvetésre a hangfelvétel szerint Kovács Gergely társelnök így válaszolt:

Ennek a hiánynak nagy része az, hogy elhagytuk a számlákat, vagy nem adtuk le, vagy nem kértünk számlát valamiről.”

Az eddigieken túl mindkét hanganyagban elhangzott, hogy „a hiányt lehetne kezelni úgymond kamu vagy fiktív számlákkal”.

Rendbe rakták a működésüket

A HVG a hanganyagokkal kapcsolatban kérdésekkel fordult a párt vezetéséhez. Kovács kijelentette nekik, hogy az azóta eltelt években rendbe rakták belső működésüket is, és „már éles határ választja el náluk a taggyűlést a szimpla beszélgetéstől”.

A fiktív számlákról szóló felvetésekről pedig Nagy Dávid pártigazgatóval együtt azt mondták, hogy

soha nem dolgoztak fiktív számlákkal”, 

és azt a felvetést nem is értették, hogy mit jelent, hogy „a hiány fiktív számlákkal való kitömése, ha egyszer maga a hiány megvan”.

Elkezdődött az egymásra mutogatás, a Momentum tagad

A történtekről Nagy Dávid az ATV Start című műsorában is beszélt. A pártigazgató kijelentette: „Fél éve tudunk erről a felvételről, momentumos emberekkel beszéltünk – hiszen ahogy a DK-ban, vagy a fideszben, ott is vannak jó emberek – én onnan tudok róla, hogy ez a felvétel eljutott hozzájuk, és ki akarják hozni”.

Az ATV idézte a Telexet is beszámolójában. A portál ugyanis megkereste az ügyben a Momentumot. A párt szóvivője, Varsányi Áron válaszában azt írta, hogy 

nem tőlük származik a hangfelvétel.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­­­a­­­z­i n­­­i­­­m­­f­­­o­m­á­­n­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Ehetős Odó
2024. május 10. 07:29
Kutyát nem érdekli. Legyen egy farka vagy kettő. Vagy három.
a-bukott-baloldal-nagy-bibikkel
2024. május 10. 07:09 Szerkesztve
Különös. A HVG egyedül a Ferus szektáját nem ekézi.🤔
baronet
2024. május 10. 06:37
Egyik kutyapárt, masik ebpárt :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!