A krími hídrobbantás jelentősége

2022. október 08. 10:39

Óriási szimbolikus és gyakorlati szerepe van a Krími hídnak. Felrobbantása újabb eszkalációt jelent, és tovább fokozódik a nyomás Putyinon.

2022. október 08. 10:39
null

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész

 

Szombat reggel 6 óra körül robbanás rázta meg a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hidat. A keskeny Kercsi-szorost átívelő építmény a Krím 2014-es annexiója után sokáig az egyetlen szárazföldi összeköttetés volt a félsziget és a szárazföld között.

A 2018-ban átadott 19 kilométer hosszú hídpálya 3,7 millárd dollár körüli összegből épült meg, és jó mutatja jelentőségét, hogy Putyin elnök elsőként személyesen vezetett át rajta egy teherautót az ünnepségen.

A 2x2 sávos közúti és kétvágányos vasúti részből álló hídon jelenleg polgári forgalom nem zajlott. Bár jelentősége a február 24-i támadás során megszerzett területekkel csökkent, ugyanis Marjupol elfoglalása után létrejött a szárazföldi összeköttetés az anyaországgal,

szimbolikus szerepe óriási.

Már 2014 után az ukrán fegyveres erők több próbálkozást tettek irányába, ezek egyik során több kisebb ukrán hadihajót is lefoglaltak az orosz partvédelmi erők. Azonban nemcsak a támadás helyszíne bír jelentőséggel, hanem az időpontja is.

Videón a híd felrobbantása

 

Egy nappal Putyin elnök születésnapja után sikeres csapást mérni egy ilyen szimbolikus célpontra, jelentős erkölcsi siker. Egyes vojenkorok (orosz katonai bloggerek) már szójátékokat űznek a támadásból miszerint: „azt mondták a vezetőink, hogy a Krími-híd elleni támadás egy vörös vonal. Na nem a moszkvaira gondolunk. Egyelőre.”

A robbanás után egy kőolajszállító szerelvény kigyulladt és több kocsija nagy lánggal égett körülbelül két-három óráig. 9 órára a hivatalos közlemény és fényképek tanúsága szerint sikerült eloltani a lángokat. Bár a közúti híd két eleme is a tengerbe zuhant, a fontosabb pillérek, úgy tűnik, egyelőre nem sérültek meg. Kérdés, a vasúti híd szerkezetét mennyire viselte meg a rajta órákig tomboló tűz.

Előzetes becslések szerint egy teherautóra rejtett 3 tonnányi robbanóanyag robbant fel,

és ez lobbantotta lángra a vonatot. A detonáció nem messze történt a híd legmagasabb pontjától, ahol a feszített szerkezetben a jelenleginél sokkal jelentősebb károkat is tudott volna okozni.

Ez a támadás egy újabb eszkaláció, és által tovább fokozódik a nyomás Putyin elnökön, hogy határozottabban lépjen fel, amely várhatóan az ukrán infrastruktúrára mért további csapásokat fog jelenteni.

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Editorr
2022. október 09. 15:43
Putyin lesz a világ veszte előbb-utóbb. Ezen úgy tűnik semmi nem tud változtatni: https://jager.blog.hu/2022/10/08/70_eves_lett_putyin_isten_eltesse
Dezsőke
2022. október 08. 16:26
békét
Ekerot
2022. október 08. 14:31
Ezennel kialakult az állami terrorizmus. Fanatikus öngyilkos merénylő talán épp CIA-s technológiával robbantgat. A gyűlölet, a programozott ruszofóbia a következő állomás a Közel-Keleti terroristák kiképzése után. Miután az USA kivonult, kicsit mintha kevesebb is lenne az öngyilkos merénylet arrafelé. Mik vannak!
Akitlosz
2022. október 08. 14:09
Azt írja a Mandiner a cikk alatt. "Ezek is érdekelhetnek Tóth Andi melltartóban ment külföldre"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!