Klopp keze alatt klasszissá érett, Slot rendszerében a világ legjobbjai közé emelkedhet Szoboszlai

2024. május 06. 05:27

A magyar klasszis kulcsszerepbe kerülhet, és támadóbb szerepkörben játszhat az új edző rendszerében a következő idényben.

2024. május 06. 05:27
LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 21: Dominik Szoboszlai of Liverpool during the Premier League match between Liverpool FC and Everton FC at Anfield on October 21, 2023 in Liverpool, England. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)/Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Pálfy Dániel Ábel

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Szoboszlai Dominik többször is őszintén beszélt arról, hogy Jürgen Klopp személyének mekkora szerepe volt abban, hogy Liverpoolba igazolt, ezért nyilván nem a legjobban érintette a német mester távozásáról szóló hír. A profi labdarúgás azonban ilyen, sosem lehet tudni, mi történik, és bár az angol bajnokságra pont nem ez a jellemző (Klopp kilenc évet töltött a Liverpool kispadján, Guardiola, nyolc éve vezeti a City-t, hogy Alex Fergusont és Arséne Wengert ne is említsük) az edzők jönnek-mennek. 

Szoboszlai Dominik szempontjából azonban lehet, hogy ez az egyik legjobb dolog, ami történhetett. 

Hiszen amennyiben igaz a hír, és tényleg Arne Slot lesz a Liverpool következő edzője, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya jövőre olyan szerepkörben játszhat, amiben igazán képes tündökölni. Persze a klub még be sem jelentette az új menedzsert, de már elemzések tucatjai jelentek meg arról, hogy vajon milyen focit játszik majd vezetésével a Liverpool, és ezekben rendre felbukkan Szoboszlai Dominik neve is.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy a OneFootball cikke is kiemeli, Arne Slot gyakran alkalmaz klasszikus tízes, azaz irányító pozícióban játékosokat. A holland tréner rendszerint a 4-2-3-1-es felállásban szereti játszatni a csapatát, ahol két középpályássort használ – a center mögött egy klasszikus tízessel vagy bizonyos esetekben pedig két feljebb tolt, támadóbb szellemű nyolcassal. 

Ebben a játékrendszerben az említett középpályások feladata, hogy egészen magasan nyomást helyezzenek az ellenfélre, akadályozva a labdabirtoklást, és a tizenhatoshoz érkezve gólokat szerezzenek, vagy gólhelyzeteket teremtsenek. 

Szoboszlai Dominik pedig ebben a legjobb. 

A Feyenoordnál töltött első idényében Slot tízese Guus Til volt, aki karrierje egyik legjobb szezonját játszotta ekkor, amelyben 21 gólt szerzett. A következő idényben Sebastian Szymanski töltötte be ezt a szerepet, 40 meccsen 10 gólt szerzett és 7 gólpassza volt. Jelenleg pedig Calvin Stengs az egyik játékosa erre a posztra, akit tavaly nyáron igazolt a Feyenoord, szinte biztosan Slot kérésére, hiszen az AZ Alkmaar utánpótlás csapatánál játékosa volt. 

Stengs az AZ-től a Ligue 1-be igazolt a Nice-hez, ahol 26 meccsen 1 gól és 1 gólpassz volt a mérlege, kölcsön is adták a belga bajnokságba. Ehhez képes a Feyenoordba visszatérve Slot keze alatt újjáéledt, és eddigi 40 meccsen 7 gól mellett 17 gólpassz fűződik a nevéhez, lejtmeneben került karrierjét pedig sikerült megmenteni. 

Látható tehát, hogy Slot rendszerében nagy szerepe van a támadó középpályásnak, és az ezen a poszton szereplő labdarúgói sok gólból veszik ki közvetlenül vagy közvetve a részüket.

Az említett játékosok persze nem érik el Szoboszlai Dominik szintjét, de ugyanazokon a posztokon mozognak otthonosan, így adja magát, hogy Slot az egyik kulcsposzton őt alkalmazza majd. 

Szoboszlai Dominik eddigi klubjaiban többféle szerepkört is betöltött, játszott szélsőt, támadó középpályást, Kloppnál pedig leginkább a nyolcas poszt volt az övé, ahol szintén megállta a helyét, de egyértelmű, hogy inkább támadó pozíciókban érzi jól magát, és tud a legmagasabb szinten teljesíteni. Így van ez a magyar labdarúgó-válogatottban is, amelyet csapatkapitányként irányít, és ahol annak ellenére, hogy bizonyos helyzetekben védekeznie is kell, rengeteg gólt szerez 

A magyar válogatott csapatkapitánya 2023-ban a nemzeti együttes 18 góljából 12-ben játszott közvetlenül (4 gól) vagy közvetve (5 kulcspassz és 3 gólpassz) szerepet, idén pedig 3 gólunkból kettőt ő szerzett.

A válogatott és a holland bajnokság természetesen nem azonos a Premier League-vel, de Arne Slot vezetésével Szoboszlai lehetőséget kaphat, hogy egy olyan poszton szerepeljen, ahol sokkal többre képes, mint a Klopp által erőltetett 8-as pozícióban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel Julian Jenner, Arne Slot egykori edzőtársa (AZ) és korábbi csapattársa (Breda) is egyetért, és ezt a RousingtheKop nevű szurkolói portálnak adott interjújában részletezte is. „Szerintem még az eddiginél is jobban teljesít majd! Olyan edzője lesz, aki szereti a kreatív focit, és szeret az ellenfél térfelén játszani.” – fogalmazott. 

A 40 éves Jenner egyébként jól ismeri a magyar közeget, hiszen két idényt játszott a Ferencvárosban és pár mérkőzésen a DVTK csapatában is pályára lépett. Kiemelte, hogy Slot két védekező középpályása nagyobb szabadágot ad az előttük játszó játékmesternek, aki így minden kreativitását kiélheti a pályán, majd nem fukarkodott a magyar klasszis dicséretével sem. 

„Szoboszlai egy rendkívül kreatív labdarúgó. Már most is látszik, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányaként szinte mindent magára vállal. Gyakorlatilag mindent megcsinál egyedül. Gólokat szerez, gólhelyzeteket teremt, és vezeti a nemzeti együttest”.  Jenner úgy véli, 

Szoboszlai nagy szerepet játszik majd Slot csapatában. 

Amennyiben így folytatja, akkor valóban a világ legjobbjai közé emelkedhet a a következő idényben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2024. május 06. 12:52
Mandi-programozók! Bejelentkezve miért csak 3 kommentet látok a 68-ból? (További... gomb sehol!)
antallmiki
2024. május 06. 08:45
Szopó-Dóm a folyamatos kritikán aluli szerepléssel szépen lassan kirostálta magát a kezdőből. A sok agyhalott, aki szerelmes volt ebbe a szőrös majomba, még mindig nem érti, hogy a gyerek középszerű csupán, és nem több. Élete nagy szerencséje volt, hogy a poolba leszerződtették. A Mandiner szintjén leledző agyhalottak azt hitték, hogy az már valami és lelkesen szopták a faszát napi 5-6 semmiről sem szóló fizetett hirdetésben. Nem tudott élni a lehetőséggel, nem tudott kiemelkedőt alkotni. Hamarosan a pool vezetői kidobják a faszba. Ez van, ez az igazság még ha fáj is nektek. Bár nem fájna, ha reálisan látnátok a dolgokat és nem engednétek, hogy a bulvárszar-Mandinerben alkalmazott 40-60 IQ-s barmok formálják a ti véleményeteket.
Medici
2024. május 06. 08:19
Ábel a rengetegben. Csak ismételni tudom: Szoboszlai a magyar válogatottban jó, ugyanakkor a klubjában ezidáig erősen közepes teljesítményt nyújtott. Egy hivalkodó karóra gyűjteménytől egy sportágban sem lesz valaki klasszis.
akkor ki
2024. május 06. 06:17
Legyen úgy! Mi alapján áll össze a kezdő 11? Előző meccsek teljesítménye. Egészségi állapot. Edzéseken mutatott teljesítmény. Ellenfél vélt taktikája. Otthon vagy vendég? Nemzeti vagy nemzetközi kupa vagy bajnokság. Csere lehetőségek. És biztos sok opció van még, de az furcsa, hogy Klopp mostanság megalázó pár perces csereként rakja be Domot! Szerintem megalázó, inkább ne játszassa, mert ilyenkor pláne ha eldőlt a meccs, ifjú újoncokat szoktak berakni vagy perifériára szorult játékosokat. Nem igazán értem miért mellőzi, mert ok adott egy passzt az ellenfélnek, de Quansha is adott és kezdő! Nagyon remélem, hogy Dom öltözői kapcsolatai jók. Remélem motivált marad a kispadozás ellenére is és a következő szezonban robbantani fog, és mindegy milyen poszton, hisz Ő maga mondta, mindegy hol csak pályán legyen! Egy biztos, Eliot kifocizta Domot a középpályáról, tegnap mindenképpen! Maca és Endo folyamatosan jól teljesítenek, szerintem Curtis, Dom, Konate annyira nem! Hajrá Dom! Mutasd meg!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!