Így állította Ukrajna mellé Donald Trumpot a lengyel elnök

2024. május 07. 08:35

Duda, Donald két jó barát.

2024. május 07. 08:35
DUDA, Andrzej; TRUMP, Donald

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Közvetlenül azelőtt, hogy az amerikai képviselőházon átment a tavaly augusztus óta ott rostokoló 60,8 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomag, Andrzej Duda lengyel elnök két és fél órán át tárgyalt Donald Trumppal a New York-i Trump-toronyban. Vajon Duda győzte-e meg Trumpot? Ezt vizsgálta meg a POLITICO.

A lap úgy látja, hogy a „hatalomból leváltott populisták”

a lengyel kormány „titkos fegyverei Donald Trump Vlagyimir Putyin orosz vezető ellen hangolására”.

Így titkos fegyver Duda is, aki Trump mellett Mike Johnsonnal, a képviselőház elnökével találkozott.

Ukrajna ügye rendkívüli egyetértés tárgya a politikailag igen megosztott Lengyelországban. Tusk a Duda-Trump-találkozóról az X-en azt írta: „Bízom benne, hogy a New York-i tárgyaláson az elnök elfogadta a lengyel kormány javaslatát, és a lengyel nézőpontot mutatta be biztonsági ügyekben. Ezekben a témákban maximális egyetértésre és minimális szembenállásra van szükség.” 

Radosław Sikorski külügyminiszter pedig a hírek szerint előre jóváhagyta az elnök tárgyalási stratégiáját.

A találkozó után nem sokkal Trump saját közösségi médiumán, a Truth Socialen úgy fogalmazott: „Mint abban mindenki egyetért, az ukránok túlélésének és erejének sokkal fontosabbnak kellene lennie Európa számára, mint a mi számunkra. De nekünk is fontos. MOZDULJ, EURÓPA!”

A POLITICO úgy látja: mivel Trump „semmit nem szeret jobban, mint azt, ha az egóját simogatják”, jól jöhet, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) és Duda is „nagy gyakorlattal rendelkezik a Donaldnak való puncsolásban”. Felemlegetik: a PiS politikusai rendszeres felszólalók amerikai konzervatív gyűléseken. 2018-ban az akkori PiS-kormányban felmerült, hogy egy katonai bázist „Fort Trumpnak” nevezzenek el, és ezzel csábítsanak amerikai katonákat Lengyelországba.

Sőt: 2020-ban Duda még csak nem is gratulált Joe Biden elnök megválasztásához.

A tisztelet kölcsönös. Trump Dudáról úgy fogalmazott: „a barátom, volt négy nagyszerű évünk együtt, és lehet, hogy lesz is még. Teljes mértékben Lengyelország mögött állunk. Nagyon tisztelem ezt az országot, és nagyon tisztelem az elnököt is.”

Mindeközben a lengyel kormány Trumphoz fűződő viszonya rendkívül ellentmondásos: Tusk korábban „ukránellenes érzelmekkel” és „oroszbarát attitűddel” vádolta meg Trumpot. Sikorski külügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy Trump Ukrajna-politikája „nem olyan fekete-fehér”, hiszen Trump Európát nagyon helyesen védelmi költései növelésére szólította fel, és már akkor küldött fegyvereket Ukrajnának a háború előtt, amikor mások még nem. Emellett felszólította az ország „nacionalistáit, akik Donald Trumpot támogatták”, hogy

„mutassák meg a lengyel társadalomnak, hogy különleges kapcsolatuk van” Trumppal, mert „Ukrajnának támogatás kell”, tehát „ez az a pillanat, amikor a befolyást használni kell, ha tényleg létezik”.

Michał Baranowski, a German Marshall Fund lengyelországi vezetője Dudát egyenesen „a republikánusokkal sugdolózónknak” nevezte.

Mindeközben Andrzej Halicki, a kormányzó Polgári Platform (PO) EP-képviselője „nonszensznek” nevezte azt az elképzelést, hogy Duda és a PiS egymaga képes lett volna megváltoztatni Trump hozzáállását Ukrajnához. Azt azonban ő is elismerte: „néha több zongorán kell játszani és különböző diplomáciai csatornákat kell használni ahhoz, hogy megkapd, amit akarsz”.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­I­g­a­z­­i n­i­m­­f­­­o­­m­­­á­n­­i­á­­­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 07. 19:05
Az agyatlan polákok napról napra durvábban rázzák a pofonfát. Nagy polák zakó lesz a vége.
orrban
2024. május 07. 18:00
Szegény orkszopó trottyos cigany ruszki gazdiját már mindenki csak báncsa!:DDD
MaBaker
2024. május 07. 10:45
Politico... lapozzunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!