Az abortusz liberalizálását sürgetik európai aktivisták

2024. május 02. 21:58

A szakértők szerint azonban, amit az aktivisták kérnek az Európai Bizottságtól, az szembe megy az uniós törvényekkel.

2024. május 02. 21:58
France, Nantes, 2024-03-08. Feminist strike and inter-union protest for equality and women s rights on International Women s Rights Day. Women are carrying placards entitled Praise for abortion, My uterus is not a weapon and Ovaries against all. Photograph by Maylis Rolland / Hans Lucas. France, Nantes, 2024-03-08. Greve feministe et manifestation intersyndicale pour l egalite et les droits des femmes pour la Journee internationale des droits des femmes. Des femmes portent des pancartes Loue soit l IVG, Mon uterus n est pas une arme et Ovaires et contre tous. Photographie par Maylis Rolland / Hans Lucas.
Maylis Rolland / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Nyitókép: Feminsiták vonulnak Franciaországban/Maylis Rolland / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Feminsita szervezetek azt szorgalmazzák, hogy Európában minden nő számára legyen elérhető az abortusz. Ha a petíciójuk elég aláírást kap akkor az EU végrehajtó szerve is figyelembe veheti a kérésüket – számolt be a Politico. 

Nyolc uniós ország szervezete terjesztette elő az „Én hangom, én választásom” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amelyben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy 

hozzon létre egy alapot, amely fedezné azoknak nőknek az abortuszát, akik sajátjuknál liberálisabb abortusztörvényekkel rendelkező országba utaznak a terhességmegszakításhoz. 

Ha létrehozzák, a mechanizmus önkéntes alapon működne: az országok dönthetnének arról, hogy csatlakoznak-e, és így finanszírozást kapnának az abortusz-ellátás biztosításához. Az utazási költségeket azonban továbbra is a nők fedeznék maguknak.

Megvalósíthatatlan ötlet?

Bár a kezdeményezéshez már 90 000 aláírás gyűlt össze, nehézségekbe ütközhet egy olyan, az EU által támogatott mechanizmus kidolgozása, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megkerüljék saját országuk törvényeit, tekintettel arra, hogy az egészségügyi ellátás nemzeti hatáskörbe tartozik. 

A terhesség 12. hetéig szinte mindenhol legális az abortusz az EU-ban. 

A Poltico által megkérdezett szakértők szerint az Európai Unió nem avatkozhat be az abortuszellátásba, amelyet nemzeti szinten szabályoznak. 

„Nehéz elképzelni, hogy az EU jogilag hogyan tehetné meg azt, amit ezek az emberek kérnek” 

– mondta Nick Fahy, a RAND Europe intézet egészségügyi és jóléti kutatásokért felelős igazgatója a Politicónak. „Pénzről van szó, nem jogról, ugyanakkor ez azt jelentené, hogy az EU közvetlenül befolyásolná az egészségügyi ellátásra szánt források elosztását, és ezt a szerződés 168. cikke kifejezetten nem engedi meg.”

Egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a Bizottság megvitassa a javaslatot. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. május 03. 08:56
Miért nem az ingyen gumiért kampányolnak? Vagy az ingyen strerilizációért?
Hajnóczi Kristóf
2024. május 03. 08:19
1. Akkor az azonos nemű párok "jogait" is így kellene kezelni. 2. 90.000 aláírás az mire elég? Több, mint 1000.000 esetén is lesöpörnek az asztalról bármilyen kezdeményezést (MSP).
pirip8csfalva
2024. május 03. 05:27
Liberális kúrvák, kár,hogy az anyátok nem abortált benneteket. Az összes gyerekgyilkosnak kikapni a méhét, hogy egész életére gyermektelen maradjon, ezt érdemelnék meg. A brére rácuppannak védekezés nélkül, hogy kesőbb egy ártatlan életet elvegyenek.
2024. május 03. 03:55 Szerkesztve
Az anyjuknál vajon reklamálnak ezek a szardarabok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!