Áll a bál az USA-ban, mert nem mindenki meri kijelenteni a baloldalon, hogy Orbán Viktor „önkényúr”

2024. április 26. 17:50

Nehéz helyzetbe került Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azért, mert nem volt hajlandó ezt a jelzőt használni Orbánra.

2024. április 26. 17:50
null

Nyitókép: ZOLTAN FISCHER / HUNGARIAN PRIME MINISTER'S OFFICE / AFP

A The New York Timeson megjelent elemzés részben Magyarország példáján mutatja be, hogy kampány idején könnyen ellentétbe kerülhetnek Joe Biden választási céljai, illetve Amerika külpolitikai érdekei. Ezt mi sem mutatja jobban annál, amikor Donald Trump vendégül látta Orbán Viktort Mar-a-Lagóban és Biden közben diktátornak nevezte a magyar kormányfőt. Azonban a State Department (amerikai külügyminisztérium) nem volt hajlandó ugyanezt a jelzőt aggatni egy NATO-szövetségesre.

Washingtonban ugyanakkor megvan a vélemény a kormányfőről, ám csak szőrmentén bírálják, amiért „leépíti a demokráciát”. Ellenben amikor Orbán felkereste Trumpot, Biden kortesstábja úgy értékelte, hogy a korábbi elnök olyan latorállamok vezetőit látja vendégül, mint az „önkényúr” Orbán. Biden később finomhangolta véleményét, amikor úgy fogalmazott, hogy a magyar vezető „zsarnokságot igyekszik bevezetni”.

A két nyilatkozat miatt feszült politikai helyzet alakult ki, mert Budapesten berendelték az amerikai nagykövetet. A nehéz helyzetbe kerülő Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó 

nem volt hajlandó kijelenteni, hogy Orbán egy önkényúr, bár aggodalmát fejezte ki a magyar demokratikus intézmények elleni támadások miatt.

Heather Conley, a Német Marshall Alapítvány elnöke szomorúnak tartja, hogy Magyarország téma mind a külpolitikában, mind a korteshadjáratban. „Viszont ha Orbánt diktátornak minősítik, annak diplomáciai következményei vannak” – mondta. 

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. április 26. 20:27
Olyan tehetségtelen, politikai analfabéta, mint a gügye Bidé nagyon nehéz helyzetbe hozza az egész apparátusát.
P_F_Juli
2024. április 26. 19:52
"A nehéz helyzetbe kerülő Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó nem volt hajlandó kijelenteni, hogy Orbán egy önkényúr, bár aggodalmát fejezte ki a magyar demokratikus intézmények elleni támadások miatt." Ez teljesen rendben van, mivel mi sem kritizáljuk az amerikaiakat "hivatalos csatornán" keresztül - az az ő magánügyük, még akkor is, ha nekünk nem tetszik. Ezt a viselkedést tudnánk egyéb esetekben is üdvözölni, mert a hazánkban zajló események pedig a mi magánügyünk. Így lehet "szent a béke".
tapir32
2024. április 26. 18:57
Soha, semelyik párt és kormány nem tett annyit a gyerekekért, a gyermekvédelemért, a családokért és az ifjúságért mint a Fidesz és az Orbán kormányok! Pl. SzJA elengedés, CSOK stb. Az ellenzék egyetlen szociális intézkedés nem támogatott, és nem szavazott meg! A minimálbér emelést sem szavazta meg. Az ellenzék a rezsicsökkentést el akarja törölni!
KBA98
2024. április 26. 18:46
Orbán Viktor soha nem volt önkény úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!