Egy dél-koreai cég csecsemőnként közel 30 millió forintos bónuszt fizet az alkalmazottainak, hogy javítsa az ország csökkenő születési rátáját

2024. március 28. 08:54

A vállalat azért hozta meg ezt a döntést, hogy ezzel is javítson az ország rendkívül alacsony születési arányán.

2024. március 28. 08:54
Pregnant woman touching abdomen sitting chair

Nyitókép: sot / Getty images

Nem mindennapi vállalás érkezett a világ nagy részét sújtó születésszám csökkenés megállítása érdekében, ráadásul nem állami, hanem piaci oldalról. Egy szöuli székhelyű, dél-koreai cég, a Booyoung Group ugyanis készen áll arra, hogy 100 millió koreai won (75 ezer dollárt, azaz 27 és fél millió forint) bónuszt fizessen alkalmazottainak minden alkalommal, amikor gyermekük születik – írta meg a CNBC.

Jelenleg Dél-Koreában van a világ legalacsonyabb a termékenységi rátája. 

2023-ban tovább folytatódott a drámai csökkenés, mivel a legtöbb nő aggódik karrierje és a gyermeknevelés pénzügyi költségei miatt, és úgy döntött, hogy egyáltalán nem vállal gyermeket, vagy késlelteti a szülést. A vállalat azért hozta meg ezt a döntést, hogy ezzel is javítson az ország rendkívül alacsony születési rátáján.

A legújabb program mind a férfiak, mind a nők számára előnyös lesz.

– nyilatkozta az építőipari cég szóvivője a CNN-nek.

Dél-Koreában a világon a legalacsonyabb termékenységi ráta, minden évben egyre kevesebb gyerek születik. Az ázsiai ország termékenységi rátája 2021-ben 0,81 volt ami 0,03%-kal alacsonyabb az előző évinél. Ezzel megdöntve saját negatív rekordját.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2024. március 28. 16:24
Értem már miért mennek a cigányok Dél-Koreába...
antal-2
2024. március 28. 13:20
Hogyan lesz 3.5-ös ráta Magyarországon és 2050-re 15 millióan, 2100-re 38 millióan lennénk? - Szingliaadó, a fizetés 50 százaléka - Kötelező 3 évi sorkatonaság, gyermekenként 1 évvel csökken - Gyermekszámalapú választási rendszer - Gyermekszámalapú nyugdíj - ÁFA 100 százaléka. 3 gyermek felett nincs ÁFA - 5 gyermektől a teljes lakhatást és rezsit az állam állja - kötelező nagycsaládos parkolók, kasszák, bejáratok minden szolgáltatóhelyen
Menhetten
2024. március 28. 12:57
Ez ugyanis nem Kim Dzsongun országa!..
nempolitizalok-0
2024. március 28. 12:42
Azért az durva, hogy itt a ballibsik kérik számon Orbánékat, miközben nem elég, hogy kedvenceik családpolitikája lényegében nulla volt, az ütős rendelkezésnek a svájci hitelezést szánták, amibe később százezrek buktak bele, rengeteg fiatal is. Azért jó lett volna, ha Orbánék egy eleve olyan családpolitikiai csomagtól indulhattak volna 2010-ben, amilyen most van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!