Dühönghet a zöldlobbi, mellbevágó számadat látott napvilágot Németországban

2023. szeptember 05. 17:55

A zöld fordulat úgy tűnik kudarcba fulladt a friss – rekordot döntő – adat alapján.

2023. szeptember 05. 17:55
null

Minden korábbinál magasabbra, 

583-ra emelkedett Németországban az ezer lakosra jutó személygépkocsik száma 

– mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés. 

A közösségi közlekedés, valamint a kerékpárral és a gyalog megtett utak arányának növelését jelentő úgynevezett közlekedési fordulatról szóló viták ellenére az utóbbi tíz évben egyre több autót tartanak üzemben Németországban – emelte ki a  szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) a müncheni autóipari és mobilitási kiállítás (IAA Mobility) alkalmából készített vizsgálatot ismertető közleményében, hozzátéve, hogy 2012-ben még csaknem ötvennel kevesebb, 534 autó jutott ezer lakosra.

Mint írták, a nyilvántartásba vett személygépkocsik száma jóval nagyobb mértékben nőtt, mint a lakosság. 

A mutató értéke a nyugati tartományokban magasabb, mint az ország kevésbé fejlett keleti részén, a volt NDK területén, így például míg Saar-vidéken 660 kocsi jut ezer lakosra, Szászországban 540. Ugyancsak jellegzetes, hogy a tartományi rangú nagyvárosokban – Hamburgban, Brémában és 338-as mutatóval a tartományi sorrend utolsó helyén álló Berlinben – az országos átlagnál jóval kevesebb kocsi jut ezer lakosra.

További fontos trend a kettő, három vagy még több autót használó háztartások arányának növekedése. Így míg a legalább egy autóval rendelkező háztartások aránya tíz év alatt alig változott – 77,4 százalékról 77,6 százalékra emelkedett -, a két autóval rendelkező háztartások aránya 24,5 százalékról 27 százalékra, a három vagy több autóval rendelkező háztartások aránya pedig 4,1 százalékról 6,2 százalékra nőtt.   Európai Uniós összevetésben Németország a középmezőny elejéhez tartozik, a 8. helyen áll. Az első Lengyelország, ezer lakosonként 687 autóval, az utolsó Románia 400-zal. 

Németországban az üzemben tartott autók száma is rekordot döntött, az idén január elején 48,8 millió személygépkocsi szerepelt a szövetségi közlekedési hatóság (KBA) nyilvántartásában, szemben az egy évvel korábbi 48,5 millióval. A tisztán elektromos meghajtású autók aránya ugyan csupán 2,1 százalék, ez azonban jelentős növekedés az egy évvel korábbi 1,3 százalékhoz képest, és a január-júliusi időszakban forgalomba helyezett új kocsik körében már 16,4 százalék az elektromos meghajtású autók aránya, míg egy évvel korábban 13,6 százalék volt ez az arány.

(MTI)

Nyitóképen: tankoló hölgy. Illusztráció. Fotó: Rob Englelaar / ANP MAG / AFP

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. szeptember 06. 13:04
"Mint írták, a nyilvántartásba vett személygépkocsik száma jóval nagyobb mértékben nőtt, mint a lakosság." Emelni kell az illegális migránsok számát. És nem kell nekik adni autót. Az autó-felgyújtós tüntetések is bezavarnak ....
Unknown
2023. szeptember 05. 22:15
1. Mekkora részesedésért felelős az elektromos autó MELLÉ vett, bármikor bevethető rendes autó? 2. Az megvan ugye, hogy a CO2 nem üvegházhatású gáz?
zavulon
2023. szeptember 05. 21:37
A német elektromos hálózat már attól letérdelne ha a 10 százalék elektromos lenne. #humbug
jobtvojumaty
2023. szeptember 05. 20:18
Vicces lesz, ha ezeket elektromosra cserélik, és rárakják a töltőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!