A tragédiák mellett most nem tudtunk elmenni szavak és könnyek nélkül

2023. február 12. 14:00

A legfontosabb, hogy tudjunk mindig elemózsiát adni a lelkünknek.

2023. február 12. 14:00
null
Krupincza Mariann

„Nagyon nehéz hetünk volt

Ahogy Hal Melinda klinikai szakpszichológus fogalmazott nekem több mandineres interjúban, a krízisek korát éljük: koronavírus-járvány, háború, szinte soha nem látott erejű földrengések, rengeteg civil áldozattal.

Akik hírekkel foglalkozunk, sokszor elsőkézből kapunk információkat, nem egyszer megrázó kèpeket, videókat.

A frontvonalban éltem meg a járvány tombolását, a laphoz a háború kitörését követően kerültem, és hétfőn épp az èn sávomban kezdtek el ömleni a földrengés pusztításának hírei.

Ez így leírva is sok, hát még úgy, hogy nap mint nap benne vagyunk! S nincs megállás, mert itt uptodate-nek kell lenni, ha lemaradsz, kimaradsz.

A háború hírei, amik" nap mint nap elérnek hozzád", hogy egy kis Bonanzát is idézzek, ma már sokszor nem izgatnak úgy fel. Valahogy megszoktam őket, nem vonódok be, átkeretezem. Megfigyeltem, hogy egy-egy robbantásos jelenetet úgy élek meg, mintha egy akciófilmet néznék. Ez mind-mind pszichés védekezés. Akárcsak a Telegram lehalkítása, mert már elnézést, de nem akarok mindig foszló hullákba botlani.

De ez a földrengés más volt. Itt az emberi, lelki oldal bekapcsolt. Együtt szurkolt a fél ország a mentőalakulatoknak és a kutyáiknak. Nagy boldogsággal adtunk hírt arról, hogy újabb túlélőt hoztak a felszínre a romok alól. S még ha sokszor nem is mondtuk ki, de leírhatatlan tiszteletet éreztünk a helyszínen helytállóknak. Láttam a kollégáim arcán, tekintetén.

De a tragédiák mellett most valahogy nem tudtunk elmenni szavak, és bevallom könnyek nélkül. A halott gyermeke kezét fogó édesapa fotója Törökországban, vagy az a jelenet, ahogy az újszülöttel rohan a szír férfi a mentőhöz mindenkit megérintettek.

Utóbbi hírt sírva írtam meg, egyszerűen nem tudtam nem átérezni a helyzetet. S most is visszhangzik bennem: "halott édesanyjával kötötte össze a köldökzsinór."

Ezeket fel kellett dolgozni most, töltődni kellett. Barátokkal időzni, minőségi énidőt szervezni. Fel kell tölteni az erőforrás raktárakat. Máshogy nem megy.

Ezen a héten a legkedvesebb mondtatom ez volt: az élet él és ÉLNI akar.

Igaz ez a háború sújtotta Ukrajnára, de az újjáépítés előtt álló török és szír tartományokra is.

S bizony ránk is, mert mindezen szörnyűségek közepette menedzselni kell a mindennapjainkat. A legfontosabb, hogy tudjunk mindig elemózsiát adni a lelkünknek.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. február 13. 08:18
Köszönöm ezeket a gondolatokat, magam is ilyeneken rágódom. Jó tudni, hogy vagyunk ezzel néhányan.
Nyugati Ádám
2023. február 12. 16:47
Köszönöm ezt az írást. A törököknél a nagycsaládok összetartanak, a bajban összefognak és újjáépítik az életüket. Ők az erős politikai vezetőkkel néhány év alatt helyrehozzák magukat, amihez az EU országokban lévő, több milliós török népesség is hozzá fog járulni. Szíria sokkal nehezebb idők elé néz, amit több belső feszültség, vallási és etnikai konfliktus is terhel. Ilyen társadalmi háttérrel még segíteni is nagyon nehéz.
pollip
2023. február 12. 14:47
Nagyon igazságtalannak tartom, hogy a szírekkel nem törődött a világ! Embertelen!
szodabár
2023. február 12. 14:47
https://scontent.fqpj1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/330135484_1545763229258339_7355440233208408453_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=14j0AoFQ8OIAX8GVDdy&_nc_ht=scontent.fqpj1-1.fna&oh=00_AfBZMotZM7hZoi4iC877ut_l-Jfjm6sSC1bHe1ChDyeOqg&oe=63EE69A9
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!