Legalább három ember halt meg a Krími híd felrobbanásakor

2022. október 08. 15:08

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke Ukrajnát tette felelőssé az incidens miatt.

2022. október 08. 15:08
null

Beomlott az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala, a Krími híd egyik szakasza szombat hajnalban, a vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legkevesebb három ember halálát okozva. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint egy teherautó robbant fel az átkelőn, egy helyi illetékes Ukrajnát vádolta meg.

Több kocsi kiégett

Az incidens a hídnak a Tamany-félsziget felőli útszakaszán történt. A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy, mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat. Megkezdődött a kompforgalom újraindításának előkészítése a Kercsi-szorosba. A Telegram közölt egy videót, amelyen az látszik, hogy az egyik útpálya beleomlott a tengerbe két hídláb között. A magasban futó sínen egy tartálykocsikból álló szerelvény vesztegel, több kocsija kiégett, és

a vasúti híd szerkezete is megsérült.

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte: egy teherautó felrobbanása következtében részlegesen beomlott a Krími híd két közúti hídlábköze és kigyulladt egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya. A terrorizmusellenes bizottság szerint a híd hajózható része feletti ív nem sérült meg. Helyszínelők dolgoznak a robbanás okának megállapításán. A vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legalább három ember életét vesztette, akik a robbanáskor járműikkel együtt a vízbe zuhantak. A kárfelmérés továbbra is folyamatban van. Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat délután közölte, hogy a tüzet sikeresen eloltották. Az Interfax orosz hírügynökség legfrissebb értesülései szerint

a hídon szombattól újraindul a vasúti forgalom.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az incidens okainak megállapítására és a következmények felszámolására. A kormánybizottságban részt vesznek a krasznodari és a krími vezetők, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium képviselői. Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke Ukrajnát tette felelőssé az incidens miatt. Kijev részéről hivatalos személyek többször kilátásba helyezték a Krími híd lerombolását az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

A leghosszabb Európában

Mihail Razzsovaev, Szevasztopol kormányzója Telegram-csatornáján arra kérte a hazautazni készülő turistákat, hogy egy napig még maradjanak a városban. Közölte, a helyi vezetés rendezi majd szállodai költségeiket. Az orosz szárazföldi Krasznodari területet a Kercsi-szoroson át az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigettel összekötő hídon a közúti személyforgalom 2018. májusban, a vasúti 2019 decemberében indult meg. 2020. június 30-án megkezdődött a teherszállítás is. A presztízsberuházásként kezelt, a Krímet az orosz gazdaságba integráló 19 kilométeres híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában.A Kercsi-szoros két partja közötti létesítményen napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat át. A híd éves utasforgalma 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna.

(MTI)

Nyitókép: A Krími híd tüzét helikopterről oltják Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült.MTI/AP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AnyádSeSzeret
2022. október 08. 18:05
Szóval terrorista akció történt egy kritikus infrastruktúra ellen. Vagy ilyenkor gyorsan kitalálják nyugaton, hogy Krím orosz terület, ott oroszok laktak így nem számít annak? ;)
káli
2022. október 08. 17:58
Ilyen ez a háború, lesz még több is!
Kivűlálló
2022. október 08. 16:34
Oroszpárti vagyok, de most egyetértek Demkó Attila véleményével (pedig a véleményére többnyire szarni szoktam csak)! Nevezetesen, hogy ebben az akcióban oroszok is részt vehettek! Csak annyiban különbözik (ha különbözik) a véleményünk, hogy ezt ukránbarát oroszok követhették el..! Ne legyenek illúzióink, vannak ilyenek (még az orosz hadseregen belül is..)!
Burdisgarage
2022. október 08. 16:19
Terroristákat nem támogatunk ugye? Nyilván ez is önbetörés volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!