Zuckerberg támadásba lendült: Letiltotta a híreket a Facebook Ausztráliában

2021. február 18. 09:46

A döntés arra a szabályzatra érkezett reakcióként, amely a techóriásokat – köztük a Facebookot is – arra kötelezte volna, hogy fizessenek az ausztrál médiumoktól átvett hírtartalmakért.

2021. február 18. 09:46
null

Az amerikai techcég közölte, hogy ezentúl ausztrál kiadók nem oszthatnak meg tartalmat közösségi oldalain. Emellett letiltotta az ausztrál közönség számára minden nemzetközi hírpiachoz való hozzáférést. Ha pedig ez még nem lenne elég, zárolták egy ideig a minisztériumok és az egészségügyi hatóságok oldalait.

Nem hajlandó betartani a törvényt

A döntés arra a decemberben előterjesztett médiakódexre vezethető vissza, amely arra kényszerítené a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett tartalmakért, aminek elmaradása esetén pénzbírság járna.

A Facebook az esettel kapcsolatban közleményt adott ki. Mint írták: „A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert”. Véleményük szerint a törvény egy olyan választás elé állította őket, amelynél dönteniük kellett aközött, hogy megfeleljenek egy olyan törvénynek, ami nem törődik az előbb említett kapcsolatrendszerből fakadó tényekkel, vagy szüntesse meg a hírtartalmak engedélyezését. Mint látható, ez utóbbit választották

Mint korábban írtunk róla, a Google is előállt hasonló fenyegetéssel a médiakódexszel kapcsolatban. Akkor Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Ausztrália saját maga alkotja meg azokat a szabályait, amelyek keretei között a technológiai cégek működhetnek az országban. Emellett hozzátette azt is: „Fenyegetésekre nem reagálunk”.

Kép forrása: AFP, Michael Reynolds

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. július 07. 08:14
Sirok a hazug hírek elmaradása miatt.
Highlander07
2021. február 18. 17:51
Nem tudom ki hogy van vele, de én SOHA nem az facebookról kattintok hírportálokra., csak nagyon ritkán. Aki onnan tájékozódik, meg is érdemli.
balsors
2021. február 18. 17:11
A progresszív haladó adózás szembeköpve egy progresszív haladó által.
bolondora
2021. február 18. 14:53
Mi itt a gond? Akarnak hozni az ausztrálok egy törvényt mely szerint az átvett tartalmakért fizessen a facebook. A facebook meg úgy döntött, hogy ilyen áron nem vesz át semmilyen tartalmat. Az ausztrál cégek meg ha el szeretnék érni az embereket akkor győzzék meg a kormányt, vagy válasszanak másik lehetőségeket a reklámozásra. (Menjenek szórólapozni a metró aluljárókba...) Olyan törvényt nem tudnak írni az ausztrálok, amelyben kötelezik a facebookot arra, hogy jelentesse meg a felületén az ausztrál oldalakat, és még fizessen is a tartalmak után... Eddig ez egy win-win szituáció volt a felhasználónak, a cégeknek/híroldalaknak és a facebooknak is. Ebbe rondított bele az ausztrál kormány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!