Ausztrál miniszterelnök: A nagy tech cégek nem félemlíthetik meg Ausztráliát

2021. február 18. 12:19

Egy jogalkotási fordulatra adott reakcióként Facebook legutóbbi lépésével letiltotta a híreket Ausztráliában. A lépés reakció arra, hogy a jogalkotó a techóriásokat arra kötelezte, hogy fizessenek az ausztrál médiumoktól átvett tartalmakért. Válaszul az ausztrál prominens politikusok jelezték: az ország nem hátrál meg.

2021. február 18. 12:19
null

„Arrogánsnak” minősítette az ausztrál miniszterelnök a Facebook azon döntését, miszerint ausztrál kiadók nem oszthatnak meg tartalmat közösségi oldalain. Emellett letiltotta az ausztrál közönség számára minden nemzetközi hírpiachoz való hozzáférést. Ha pedig ez még nem lenne elég, zárolták egy ideig a minisztériumok és az egészségügyi hatóságok oldalait, így például

a Facebookon keresztül az ausztrál lakosság most nem képes hozzáférni a koronavírusra vonatkozó hírekhez sem.

A döntés arra a decemberben előterjesztett médiakódexre vezethető vissza, amely arra kényszerítené a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett tartalmakért, aminek elmaradása esetén pénzbírság járna.

Greg Hunt egészségügyi miniszter „szégyenteljesnek” nevezte például azt, hogy a lépés eredményeképpen a Facebook a demenciával kapcsolatos információkat tartalmazó portálokhoz és a gyermekekre vonatkozó daganatos megbetegedésekre vonatkozó tartalmakhoz való hozzáférést is blokkolta.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök hosszas Facebook-posztban bírálta a legnagyobb közösségi platform döntését, kiemelve, hogy országa mellett több állam kormányzata is világszerte aggódik a közösségi médiumok agresszív térhódítása miatt. 

Rendszeres tanácskozásokat folytatok más kormányok vezetőivel ezekről a problémákról” – állítja posztjában a politikus, hozzátéve, hogy a közösségi médiumok hasonló cselekményei csak megerősítik azokat az aggodalmakat, amelyek a platformok magatartásával kapcsolatban emelhetők. „Ezek a nagy tech cégek úgy gondolják, hogy túlnőttek a kormányzatokon, s hogy az állami jogszabályok nem vonatkoznak rájuk” – bírálta a közösségi médiumok hozzáállását Morrison.

A miniszterelnök leszögezte: kormánya még a Facebook agresszív viselkedésével szembesülve sem módosít a szabályozás irányain. Vagyis, a jogalkotó továbbra is azt várja el a közösségi médiumoktól, hogy fizessenek a hírportálok számára, amennyiben a hírek a közösségi média felületein elérhetők.

A Facebook döntése kapcsán Paul Fletcher kommunikációs miniszter a következőket mondta.

Szeretnénk, hogy Ausztráliában a Facebook és a Google továbbra is működjön, ugyanakkor egyértelművé tettük, hogy ha valaki Ausztráliában kíván üzleti tevékenységet folytatni, akkor a gazdálkodónak kötelessége, hogy betartsa azokat a törvényeket, amelyeket e nemzet választott képviselői hoztak a parlamentben.” - szögezte le a politikus.

Matt Canavan szenátor szerint a Facebook nyomást gyakorol az ausztrál kormányra, s hogy fenyegetni próbálja azt.

A Facebook most megpróbál példát statuálni velünk” – nyilatkozta a Sky News-nak – „Nem hajlunk meg azonban a platform előtt.”

Sarah Hanson-Young zöldpárti szóvivő arra hívta fel a Facebookot, hogy nőjön végre fel.

- állítja Hanson-Young, aki szerint Ausztrália demokráciája közel sem egy kollégiumi lakószoba, és a közérdekű hírközléssel senki sem játszadozhat kedvére.

Az egyik vezető ausztrál hírportál, a News.com úgy értesült, hogy korábban a Google is azzal fenyegetőzött, hogy eltávolítja a keresőmotorját Ausztráliából, a piacvezető keresőportál azonban időközben megállapodott a legnagyobb hírügynökségekkel.

Fotó: DAVID GRAY / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bladorthin
2021. február 24. 21:16
Minden tiszteletem az ausztrál vezetésnek ebben a témában. Kicsit előbb is lehetett volna.
józan paraszti ész
2021. február 24. 21:16
Csak egy két hetes áramszünet kellene, és a cukorhegyi máris a világ egyik legszegényebb embere lenne. Mennyit ér a fészbuk részvény ha kihúzták a konnektorból? Bármilyen rosszul működő termelő cégben van valami érték, használható. Ebben a fos(buk)ban semmi nincs.
magichorze
2021. február 24. 21:16
Hetes cikkely!!!
teljesenertelmetlen
2021. február 24. 21:16
Tessék mondani, akkor ez már a fasizmus? Mert ha Orbán csinálná ugyanezt, már rég bevonultak volna az ENSZ csapatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!