„Viszlát, Tucker Carlson!” – bojkott indult az amerikai jobboldal véleményvezére ellen

2020. június 17. 12:36

A józan ész mentén érvelt és kritizálni merte a Black Lives Mattert, válaszul sorra hagyják ott az óriáscéges hirdetők Tucker Carlson Fox News-os közéleti talkshowját – ami nem mellesleg a legnézettebb az Egyesült Államokban.

2020. június 17. 12:36
Greczula Levente László

Nincs olyan amerikai tévénéző, aki ne hallott volna Tucker Carlsonról. Adott a Fox News nevű tévécsatorna, ami immár tizennyolc éve a legnézettebbek közé tartozik az Egyesült Államokban. Adott a főműsoridő. És adott a főműsoridőn belül a Tucker Carlson Tonight nevű talkshow,

amit átlagosan egy fél magyarországnyi nézőközönség követ minden nap,

amivel mellesleg listavezető a tengerentúlon. 

 

Az amerikai médiaviszonyokat legalább egy kicsit is ismerők jól tudják, hogy a Fox News egy konzervatív beállítottságú csatorna, ami általában barátságos szokott lenni a republikánus politikusokkal, míg a baloldali politikusokkal, mozgalmakkal viszont jellemzően keményen kritikusan bánik. Ez azok számára is nyilvánvaló, akik belenéztek az adó genezisét feldolgozó A legharsányabb hang című sorozatba. A konzervatív Fox News természetesen nem ültethet olyan arcot a főműsoridőben futó beszélgetés show műsorvezetői székébe, aki ellenszenves lenne a csatorna idős/republikánus nézőinek, így került a képbe Carlson, aki más foxos műsorok mellett korábban a CNN-nél is kipróbálta magát. 

A Tucker Carlson Tonight 2016-ban indult el, azóta pedig a legnézettebbek közé emelkedett. Az Index szerint Carlson olyan az amerikai jobboldali médiában, mint a hazaiban Bayer Zsolt, ami kicsit talán túlzás, mint ahogy a Tucker Carlson Tonight sem nagyon hasonlít a magyar publicista beszélgetős műsorára. Carlson esti megmondásaira – amik közel sem csak és kizárólag az amerikai baloldal viselt dolgaira vonatkoznak –, vagy éppen a meghívott vendégekre azért általában a teljes amerikai média fel szokta kapni a fejét.

Az talán senkinek sem meglepő, hogy napjaink sértett kisebbségi csoportjainak hiperszenzitivitása által meghatározott amerikai közéletében egyáltalán nem nehéz olyan vendégeket megszólaltatni vagy olyanokat mondani egy konzervatív tévéműsorban, amiből aztán rögvest világraszóló botrány kerekedik a médiában. És akkor meg is érkeztünk a Carlson körüli mostani balhé kiindulópontjához. 

De miért akarja valami politikus megmondani nekem, hogy kötelező felháborodnom?

Tucker Carlson ugyanis azt találta mondani a Georg Floyd halálát követő tüntetések kapcsán,

hogy azok nem egészen a feketék életéről szólnak.

Egész pontosan: „Nagyon sok mindenről szólhatnak ebben a pillanatban, de biztos, hogy nem a feketék életéről, és ezt ne felejtsék el, amikor eljönnek önökért. És ha így haladunk tovább, el is fognak jönni.”

És egy kicsit korábban: „Ha a demokrata vezetők igazán érdekeltek volnának a feketék életének megmentésében – és annak kellene lenniük! –, nem néznének át afölött, hogy minden évben fiatal feketék ezreit ölik meg a városaikban. […] Ha igazán segíteni akarnának, olyan biztonságossá tennék a feketék lakta városrészeket, mint a sajátjaikat!” 

És néhány nappal azelőtt: „Senki sem ugrott gyorsabban és tűnt mérgesebbnek Amerikában, mint az egykori dél-karolinai kormányzó, Nikki Haley. »Bekapcsoltam ma a híreket, a szívem pedig teljesen összetört« – írta Haley. »Fontos megértenünk, hogy George Floyd halála személyes és fájdalmas dolog sokak számára. De a gyógyuláshoz az kell, hogy személyes és fájdalmas dolog legyen mindannyiunknak.« De várjunk csak egy másodpercet, önök most talán felteszik a kérdést, hogy hogyan érezhetnének »személyes felelősséget« egy minneapolisi rendőr viselkedése miatt. Sosem jártam Minneapolisban, gondolhatják. És miért akarja valami politikus megmondani nekem, hogy kötelező felháborodnom az ügy miatt? Ezek nagyon jó kérdések. Nikki Haley nem válaszolta meg ezeket a kérdéseket. Ez úgysem az erőssége – ahhoz ugyanis gondolkodni kellene.

Sem Pepsi, sem T-Mobile

A fenti idézetekhez hasonló kijelentések miatt bélyegzik sokszor kritikusai populistának Carlson műsorát. A Georg Floyd halálát követően egyöntetűen feketébe boruló woke („felébredt”) nagyvállalati Twitter-fiókok világát ismerők pedig sejtik, mi következett Tucker Carlson megmondását követően: a szponzorok nagyon dühösek lettek, hiszen a műsorban elhangzott üzenetek nem egyeztethetők össze az éppen aktuális marketingstratégiával. Úgyhogy

a hirdetők egy része faképnél hagyta a Tucker Carlson Tonightot. 

A magyar olvasó számára is ismert vállalatok álltak fel az asztaltól: olyanok, mint a Disney vagy éppen a T-Mobile, a Telekom amerikai leányvállalata. „Nem hirdetünk abban a műsorban, és nem fogunk a jövőben sem. Viszlát, Tucker Carlson” – írta a Twitteren a telekommunikációs cég vezérigazgatója.

Ez nem az első ilyen alkalom. Carlson 2018 végén azt mondta az egyik adásban, hogy a bevándorlók miatt lett az Egyesült Államok „szegényebb, mocskosabb és megosztottabb”. A válasz? Nincs több Pepsi-reklám a Tucker Carlson Tonight alatt. 2019 szeptemberéig mintegy ötven hirdető jelentette be nyilvánosan, hogy többet nem reklámoz a hétköznap esténként sugárzott talk-show ideje alatt. Ironikus, hogy 2018 és 2019 között majdnem a kétszeresére nőtt egy harmincmásodperces reklámblokk ára Carlson műsora alatt – persze ezek nem azok az összegek, amiket egy Super Bowl alatti szpotért kell kicsengetniük a hirdetőknek. Az adat mindenesetre beszédes. 

Minden élet számít

Carlson mindenesetre nem lassít a Black Lives Matter kritizálásában. „A Black Lives Matter ma gyakorlatilag teljes védettséget élvez a kritikákkal szemben. Ez példa nélküli az amerikai politikai mozgalmak történetében. De a Black Lives Matter még ennél is erősebb: egymaga teljesen átalakította erkölcseink kereteit.” Kifejti:

„Igen, a feketék élete számít – ez egy tény, és nincs olyan rendes ember, aki vitatná ezt, mert igaz. Pontosan azért igaz, mert minden élet számít”.

„Mindannyian emberi lények vagyunk, és mindannyiunknak van lelke. A bőrszín nem releváns” – osztotta meg újabb „felforgató” gondolatait Tucker Carlson néhány nappal ezelőtt. „De a Black Lives Matternek köszönhetően ezt már nem lehet hangosan kimondani. Minden ember alapvető egyenlőségét hangsúlyozni most már gyűlöletbeszédnek számít. Embereket lehet ezért kirúgni. Sokakkal megtörtént már.

Tucker Carlsonra valószínűleg, egyelőre nem a kirúgás vár. Sőt.

Az azonban biztos, hogy nem vár rá olyan megdicsőülés a kijelentéseiért, amilyenben George Floydnak volt része az elmúlt hetekben. Hiszen a Minneapolisban megölt fekete férfit ma már sokan Martin Luther Kinggel helyezik szemmagasságba, legalábbis ami az amerikai feketék egyenlőségért folytatott küzdelmében szerzett „elévülhetetlen érdemeit” illeti.

Carlsont jó eséllyel nem némítják el a woke hirdetők – de az mindenképpen elgondolkodtató (de talán kevéssé meglepő), hogy fenti üzenetei ma már felvállalhatatlanok az említett globális vállalatok számára. 

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. június 25. 14:33
Boykott hollandi.
youngboy
2020. június 18. 15:15
Azokat is seggbe kellene rúgni, akik letérdepelnek ezek előtt a fosztogató terroristák előtt, bocsánatot kérve, hogy a bőrszínük fehér.
youngboy
2020. június 18. 15:13
Igen, Martin Luther King is nehezen nevezhető erkölcsi mintaképnek. De ő még inkább elfogadható volt, mint ez a többszörösen visszaeső bűnöző George Floyd, akinek szobrot avatnak csak azért mert egy rendőr - bár nyilván nem akarta megölni, mint ahogyan most öldökölnek a nevében - ostobán túllépte a határt a jogos letartóztatása során. All Black (and Non-Black) Lives Matter! Azoknak a feketéknek az élete is számít, akiket a Gyuri bácsi által pénzelt fehér puccsisták megölnek, miközben ordibálják Black Lives Matter!
youngboy
2020. június 18. 14:59
Hajrá Tucker! Nyugodtan mond ki, hogy a Martin Looter Kingek nem Martin Luther Kingek! Meg, hogy All Lives Matter! Meg, hogy a mocskos anarchisták mocskos anarchisták! Meg, hogy az "antifák" véres kezű liberálfasiszták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!