Remegés

2023. május 12. 20:25

Manapság egyáltalán nem elképzelhetetlen számomra, hogy egy reggelen arra ébredünk, valami katasztrofális dolog történt az éjszaka. Győrffy Ákos írása.

2023. május 12. 20:25
null
Győrffy Ákos

Reggel fél hatkor hatalmas zajra ébredtem. Először nem tudtam, honnan hallom, még az is megfordult a fejemben, hogy csak álmodtam.

Van olyan, hogy egy álom hangjai átvisszhangoznak az ébrenlétbe. Egyszer azt álmodtam, hogy kitört az egyik fogam, és arra ébredtem, hogy hallom a reccsenést. Ki kellett mennem a fürdőszobába, hogy megnézzem a tükörben, tényleg kitört-e.

A hatalmas zaj lassan elült, de határozottan az volt a benyomásom, hogy nem álmodtam. Főleg azután, hogy a csendből ismét kezdett kibontakozni a zaj. Felhúztam a redőnyt, kinéztem az ablakon.

A völgy fölött három vadászrepülő húzott el,

elég alacsonyan repültek. Iszonya­tos hangjuk volt, az ablaktáblák is megremegtek tőle.

Ezt az ablaktábla-remegést gyerekkorom óta nem tapasztaltam. A Duna mellett nőttem fel, alig száz méterre a folyótól. Az egyik szoba ablaka mindig elkezdett remegni, amikor egy uszály jött fölfelé a Dunán.

A remegés akkor kezdődött, amikor a Szentendrei-sziget csúcsa környékén járt, és addig tartott, amíg el nem tűnt a dömösi kanyarban. Mindig csak egyetlen ablak remegett, mindig ugyanaz. Az ablak azóta is megvan, nem lett kicserélve, ugyanaz a régi ablaktábla a megrepedezett glettelésével, a remegés mégis megszűnt valamikor. Jó pár éve nem remeg már. Igaz, jó pár éve én sem élek már abban a házban, de megkérdeztem anyámat, ő sem hallja. Rejtély, hogy annak idején miért remegtették az uszályok, ahogy az is, hogy miért nem remegtetik már. Lüktető, ritmikus remegés volt, ma is hallom magamban.

Ez a hajnali ablakremegés nem ilyen volt, csak rövid ideig tartott. Azt a mindenit, minek repkednek itt vadászrepülők reggel fél hatkor kötelékben, erre gondoltam,

és mi tagadás, elfogott valamiféle nyugtalanság,

mi történhetett itt az éjszaka, amíg aludtunk.

Fotó: Fortepan / National Archives
Fotó: Fortepan / National Archives

 

Az utóbbi idők ügymenetét tekintve egyáltalán nem elképzelhetetlen számomra, hogy egy reggelen arra ébredünk, valami katasztrofális dolog történt az éjszaka. Mint Cormac McCarthy Az út című regényében, amelyben ugyan nem derül ki, hogy pontosan mi történt, csak az, hogy a világ hirtelen elszenesedett tájjá változott. Errefelé nem szoktak vadászrepülők röpködni, legfeljebb utasszállítók, azok is nagy magasságban.

Ki tudja, miért, de a legelső gondolataim egyike az volt, hogy biztos nagyon megijedtek a hollófiókák. Mert a közelünkben, egy patak melletti öreg bükkfán van egy hollófészek néhány fiókával, régóta figyeljük őket. Elég nagy fészek, legalább akkora, mint azok a régi vájdlingok, amiket disznó­ölés idején használtak nagyapámék. A szakirodalom szerint a hollók állatszőrrel bélelik a fészkeiket. Őzek, szarvasok, vaddisznók kihullott szőrével. Valamikor régen láttam egy parlagi sas fészkét a Börzsönyben, az akkora volt, hogy némi túlzással én is elfértem volna benne.

Milyen lehet egy ilyen puha madárfészekben aludni, erre is gondoltam ezen a hajnalon, miközben lassan ismét elhalt a vadászgépek zaja.

Furákat gondol néha az ember.

A falu közösségi médiás felületén aztán láttam, hogy a Magyar Honvédség Gripenjei gyakorlatoztak, „kismagassági kiképzési repüléseket hajtottak végre”, ahogy a hivatalos közlemény katonai szlengjében megfogalmazták.

A poszt alatt persze megindult az okoskodás. Volt, aki már háborút vizionált, és akadt olyan is, aki csodálatának adott hangot kis szívecskékkel kísérve.

Még az ablaknál állva az is eszembe jutott, hogy

apám többször elmesélte, milyen volt, amikor 1944-ben Budapest fölött átrepültek a hatalmas bombázókötelékek.

Ötéves gyerekként bámulta az eget, a több száz repülőt, amelyek akkorának látszottak állítása szerint, mintha darazsak lettek volna. Mély, búgó hangjuktól remegett a levegő. Nagyon tetszett neki, azt hitte, hogy valami ünnepi felvonulást lát.

Ismét csend van a völgyben, a reggeli égen kering a hollópár. A maguk módján ők is kismagassági kiképzési repüléseket hajtanak végre.

 

Illusztráció: a szobi híd szövetségesek általi bombázása a 2. világháború idején a Dunakanyar fölött (fotó: Fortepan)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardlapos
2023. május 13. 16:38
Jó írás! (==...régi ablaktábla a megrepedezett glettelésével...== Helyesen: gittelésével Glettelni a falat /és egyebet/ szokták festés, mázolás előtt.)
Beszélgető
2023. május 13. 10:36
Térjünk ki az írás érdemi részére is! Miért remegett az ablak régebben és miért nem remeg már?
Akitlosz
2023. május 12. 21:56
1944. novemberében egy vonat tartott Magyarországról a Német Birodalom felé, amikor a határ közelében portyázó amerikai Lightningok támadtak rá. A határon állomásozott egy magyar légvédelmi üteg kiképzési célból is. A Lightningok szépen sorban befordultak az üteg elé, a magyarok rövid idő alatt három Lightningot lőttek le. Az alacsony magasság miatt kiugrani nem lehetett, így minden lelőtt amerikai meghalt. A többi Lightning erre abbahagyta a támadást és elhagyták a helyszínt. A vonat épségben átért a Német Birodalomba.
Halder
2023. május 12. 21:22
Bárcsak többet gyakorlatoznának a Honvédség erői. Pénz kérdés, de támogatni kell minden ilyet. Ez tényleg nem felesleges szórakozás. Amúgy előre jelezték, hogy most több ilyen lesz és kérték a lakosság elnézését, megértését előre is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!