Okostelefonos jelnyelvi tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban

2013. március 28. 12:34

A siketek és nagyothallók számára kifejlesztett okostelefonos alkalmazás teszi infokommunikációs szempontból is akadálymentessé szerdától a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának jelentős részét.

A 90 decibel Project és az MSL Accessibility jóvoltából létrehozott, Európában is egyedülálló alkalmazás segítségével a gyűjtemény 150 műtárgyáról kaphatnak jelnyelvi információkat a fogyatékkal élők - tájékoztatta az MTI-t szerdán a múzeum.

Mint írták, a Szépművészeti az elmúlt évek során számos lépést tett annak érdekében, hogy a múzeumlátogatás élményében az abból többnyire kizárt fogyatékkal vagy speciális igénnyel élők is részesülhessenek. A mozgáskorlátozott látogatók közlekedését az épületben 2006 óta a főbejárati lépcsősor jobb oldalában található akadálymentes lift teszi lehetővé. A vakok és gyengénlátók számára a múzeum négy időszaki kiállításához készített úgynevezett tapintható tárlatot, ahol az adott kiállítás fontos műtárgyainak látássérültek számára is értelmezhető, különböző anyagú és formájú élethű másolatát mutatta be.

A SzépMűSL (sign-language/jelnyelv) elnevezésű okostelefonos alkalmazás a múzeum épületéről, a gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról kínál a hallássérülteknek magyar jelnyelven információkat. A gyűjtemények és a kiállított műtárgyak közötti eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép és QR-kódok segítik, amelyeknek beolvasásával a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információ kapható.

A SzépMűSL alkalmazás Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre díjmentesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból. Az okostelefonnal nem rendelkező látogatók a múzeum információs pultjában előzetes regisztrációval kölcsönözhetnek eszközt, melyen feltelepítve találják az akadálymentesítést segítő alkalmazást.

A bejegyzés trackback címe: http://android.mandiner.hu/trackback/7947