Steve Wozniak: egyszer a BlackBerry is Androidra vált

2013. február 23. 18:32

Az Apple társalapítója szerint a BlackBerry telefonokon is a Google mobil operációs rendszere fut majd.

Steve Wozniakról nem csak azt kell tudni, hogy társalapítóként Steve Jobs mellett az Apple legismertebb arca, a legendás Apple I és Apple II gépek alkotója, hanem hogy különc meglátásaival gyakran sokkolja a informatika világát. Bár Wozniak és az Apple múltja nem kimondottan felhőtlen, és Apple termékek fejlesztésében sem vesz részt évek óta, részvényesként még mindig érdekelt a vállalatban. Ennek ellenére többször is pozitívan nyilatkozott az Androidról vagy valamely androidos gyártóról. Sőt, már olyan is történt, hogy egyenesen jobbnak nevezett egy konkurens terméket.

Ezúttal az okostelefon piac 4 százalékát lefedő kanadai BlackBerry készülékek jövőjéről jósolt egy merészet, miszerint ők is beadják majd derekukat, és előbb vagy utóbb, de Android operációs rendszer fut rajtuk.

Az BlackBerry operációs rendszer legújabb változatának újdonsága egyébként, hogy androidos alkalmazások futtatását is lehetővé teszi. Ez nem azt jelenti, hogy Google alkalmazásboltból BlackBerryre közvetlenül letölthetőek és futtathatóak lennének az alkalmazások, csupán azt, hogy az androidos fejlesztők egy egyszerű művelet segítségével portolhatják az alkalmazásukat, ami a BlackBerry jóváhagyása után megjelenhet a BB alkalmazásboltjában, a többiről pedig az új rendszerbe beépített androidos futtatókörnyezet gondoskodik. Így a felhasználónak nem is feltétlenül tűnik fel, hogy eredetileg Androidra írt appot indított el. A BlackBerry tehát jól láthatóan jelenleg is számol az Android végtelen sikerével, de ez egy gyökeresen különböző forgatókönyv, mint amit Woz jósol.

A bejegyzés trackback címe: http://android.mandiner.hu/trackback/7225