Öt éven belül megjelenhetnek az önvezető autók

2013. február 18. 02:59

Az önmagukat vezető autók fejlesztésében élen járó Google szerint már csak pár év és szolgálatunkba állhatnak a robotpilóták a közúti forgalomban.

Az önvezető Google-autó fejlesztői szerint az ő megoldásukkal 90 százalékkal csökkenthetőek lennének a balesetek, jobban optimalizálható lenne az üzemanyag-fogyasztás, kevesebb lehetne az utazásra fordított idő, és olyanok is részt vehetnének a forgalomban, akiknek ezt az egészségi állapota nem tette lehetővé. A közlekedési balesetek legnagyobb részét emberi mulasztás okozza, szoftveres vezérlés esetén viszont a fáradtság, figyelmetlenség, idegeskedés és más, a biztonságot befolyásoló emberi tényező fel sem merülhet, a Google-autó szenzorai pedig jobban alkalmazkodnak a környezeti viszonyokhoz is, jobban „látnak” sötétben, és a távolságokat is pontosabban mérik fel.

Az intelligens, önmagát vezető autó megoldás értékesítéséhez a Google - bár megtehetné - feltehetően nem vesz meg egy komplett autógyárat, sokkal valószínűbb, hogy az Android esetében bevált receptet követi majd. Eszerint az autógyártók olcsón megkapnák a Google rendszerét, cserébe az eszközökön a Google szolgáltatásai, például a Google Térkép, de akár hirdetések is futnak majd.

Az alábbi videón egy 95 százalékos látáskárosult úr üzemelteti az egyik tesztjárművet.

A bejegyzés trackback címe: http://android.mandiner.hu/trackback/7073