Tim Cook nem akart Apple-Samsung háborút

2013. február 13. 02:11

Steve Jobsszal ellentétben Tim Cook, az Apple jelenlegi vezérigazgatója a két cég közötti partneri kapcsolatra való tekintettel ellenezte a Samsung megtámadását. A háború leginkább szabadalmi perek formájában a világ több országának bíróságain jelenleg is zajlik.

„A Reuters belső forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kaliforniai társaság vezetői nem voltak elragadtatva attól az ötlettől, hogy a dél-koreai társaság ellen keményen fel kell lépni. Az elképzelés Steve Jobs fejéből pattant ki. Az óriáscég társalapítója »atomháborút« akart indítani a Google és az Android ellen, a Cook azonban ellenezte ezt, mondván a két fél között 2005 óta partneri szerződés van. Akkoriban az Apple egy olyan gyártót keresett, amely képes elegendő mennyiségű flashmemóriát gyártani, ugyanis meg volt győződve arról, hogy a jövő nem a merevlemezeké, hanem egyértelműen a flashmemóriáé. A Samsung így lett az Apple legfontosabb beszállítója és ez a cím a mai napig megállja a helyét. A dél-koreai vállalat tavaly becslések alapján 8 milliárd dollár értékben szállított különböző alkatrészeket a cupertinói cégnek.

Az üzletből 2005 után mind a két fél profitált. A helyzet azután kezdett megváltozni, hogy a Samsung fokozatosan növelni tudta az okostelefon- és a táblagép-piacon a részesedését, s ez egyre inkább szálka lett Steve Jobs szemében. Ezután merült fel az, hogy a Samsung lemásolja az Apple termékeit. Számos találkozóra került sor a két konszern vezetői között, de nem sikerült kompromisszumot kötni. A helyzet 2011 után vált egyre súlyosabbá.

Tim Cook ellenezte a konfrontációt és igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a Samsung »kritikus szerepet« tölt be az Apple életében, hiszen az iPhone és az iPad készülékek első számú beszállítójának számít.

A bejegyzés trackback címe: http://android.mandiner.hu/trackback/6984