Új európai jobboldal született – Mráz Ágoston Sámuel a Mandinernek

2024. április 17. 15:16

Az elemző szerint az új tömörülés az európai parlamenti választások után várhatóan a harmadik legerősebb pillér lesz.

2024. április 17. 15:16

Nyitókép: Mráz Ágoston Sámuel szerint az új európai jobboldal a migráció kérdésében is egységes álláspontot képvisel. Fotó: MTI-archív/Illyés Tibor.

Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy a belga rendőrség kedden egy végzés alapján rövid időre blokád alá vonta a NatCon, a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia helyszínét Brüsszelben. A bíróság végül megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló határozatot, így szerdán Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalhatott a jobboldali eseményen. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója úgy látja, a keddi botrány lerántotta a leplet az európai liberális világ képmutatásáról, hamarjában kiderült a jogállamiság nagy védőiről, hogy nem a jogállamiság oldalán állnak, abba ugyanis beletartozik a vélemény szabadsága is. 

Orbán Viktor is elmondta a gondolatait a jobboldali konferencián.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az elemző szerint maga a NatCon konferencia az új európai jobboldal létrejöttének nagy pillanata. „Később az alapító mítosza is lesz ez a pillanat, hiszen egy olyan jobboldali politikai közösség formálódott, amelyben részt vesz lengyel részről a Jog és Igazságosság pártja, francia részről a Nemzeti Tömörülés, magyar részről a Fidesz és támogatásáról biztosította a kezdeményezést Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke is. Ez a politikai közösség a júniusi, európai parlamenti választáson 15–20 százalékos erőt tud majd felmutatni, amivel várhatóan a harmadik legerősebb pillére lesz a parlamentnek” – vélekedett az elemző. Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta gondolatait az új jobboldali tömörülésről. Mráz Ágoston Sámuel szerint a miniszterelnök nyilatkozatából is kitűnt, az új jobboldal közös állaspontot képvisel a migrációval kapcsolatban is, amit már a határoknál meg kell állítani. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:49
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­g­ö­s­­ ­­l­­­á­n­­­y­­­o­k­­­ ­­v­á­­r­­n­­­a­k­­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Pelso j.
2024. április 17. 17:51
Lehet, de ahhoz nektek semmi közötök nem lesz, samu. A harmadik pillér fikciója meg továbbra is a kispadot jelenti számotokra.
billysparks
2024. április 17. 17:36
Elbaszott egy világ, ahol a Fidesz a nagyon jobboldal.
2024. április 17. 17:12 Szerkesztve
És még valami, hogy pici derűlátás is legyen. A legfontosabb EU-s, bizottsági pozíciókat éppen Magyarország EU elnöksége alatt fogják tárgyalni, osztogatni. Így Magyarországnak a Fidesz várható 10-12 EU mandátumához képest is jelentős szerep jut majd. Csak tudjon élni vele. Ami eddig, valljuk be, nem igen volt jellemző.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!